KAKO JE OVO MOGUĆE! Doktor Stanko Belina u decembru primio platu od 9.112 evra!

Autor:

Svet

22.02.2024

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovna plata ovog lekara je, inače, 2.388,11 evra.

KAKO JE OVO MOGUĆE! Doktor Stanko Belina u decembru primio platu od 9.112 evra!

Foto: youtube/Radio Stubica

Lekar Stanko Belina, koji radi u Opštoj bolnici Zabok u Hrvatskoj, suočava se sa izazovima nedostatka osoblja i preopterećenja. Sa 70 godina i 42 godine radnog staža, on je primoran da prekorači "normu" od 168 radnih sati mesečno kako bi pokrio nedostatak kolega.

U decembru je radio čak 192 sata preko norme, zarađujući 9.112,05 evra, što je znatno više od njegove osnovne plate od 2.388,11 evra. Ovaj slučaj ukazuje na duboke probleme sa nedostatkom medicinskog osoblja u bolnicama Hrvatske, sa svega dvoje preostalih radiologa u bolnici u kojoj je Stanko zaposlen.



U oktobru je bilo pet radiologa, ali do januara su njih troje otišli, ostavljajući samo dvoje da pokriju 24-časovnu službu. Nedostatak osoblja je postao ozbiljan problem, prisiljavajući lekare poput Stanka da preuzmu dodatne smene kako bi održali operativnost bolnice. Stanko priznaje da je pod velikim pritiskom i umorom, ali ističe da nije imao izbora osim da preuzme dodatne smene kako bi pomogao bolnici.


Nedostatak radiologa je dugotrajan problem, sa kandidatima koji često odustaju od zapošljavanja nakon saznanja da bi trebalo da rade šest do sedam dežurstava. Ovo otežava popunjavanje radnih mesta i dodatno opterećuje postojeće osoblje.


Ovo nije izolovan slučaj, već deo šireg nezadovoljstva lekara u Hrvatskoj. Postoji razgovor o potencijalnom štrajku ukoliko ne dođe do povećanja plata, pri čemu je 89 odsto lekara za prekid rada, a 79 odsto podržava ideju da lekari ne bi trebalo da rade duže od 48 sati nedeljno.

Situacija u kojoj se Stanko Belina nalazi ilustruje ozbiljne izazove sa kojima se suočava zdravstveni sistem Hrvatske, istovremeno naglašavajući hitnu potrebu za rešavanjem problema nedostatka osoblja i poboljšanjem uslova rada lekara.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading