NEMAČKA I ENGLESKA U ŠOKU: Turisti u Hrvatskoj zaraženi opasnim parazitom!

Autor:

Svet

28.01.2024

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorenje za turiste: Povećan oprez prilikom putovanja u Hrvatsku

NEMAČKA I ENGLESKA U ŠOKU: Turisti u Hrvatskoj zaraženi opasnim parazitom!

Foto: printscreen

Sulude cene na hrvatskom primorju


Nemačka i Engleska su pozvale svoje građane na povećani oprez oko putovanja u Hrvatsku nakon što je laboratorijski potvrđeno da se najmanje 23 nemačkih turista koji su boravili u istarskim kampovima u oktobru zarazilo parazitom koji izaziva gastroenterološke probleme. Ova situacija je izazvala zabrinutost i interesovanje kako među turistima, tako i među zdravstvenim vlastima.

**Kriptosporidioza - Novi Izazov za Hrvatsku**

Kod svih obolelih turista, potvrđena je kriptosporidioza, crevna infekcija uzrokovana parazitom kriptosporidijumom, koji je vrlo otporan i olakšava širenje bolesti. Ono što je izazvalo posebnu zabrinutost jeste činjenica da prethodnih pet godina laboratorijski nije bio potvrđen ni jedan jedini slučaj ove bolesti, što ukazuje na novi izazov za hrvatski turizam i zdravstveni sistem.

**Mogući Izvori Infekcije**

Prema informacijama dostupnim epidemiolozima, parazit se može naći u kontaminiranoj hrani, posebno vodi, pri čemu su bazeni posebno apostrofirani. Ovo je posebno alarmantno jer su turisti boravili u kamping naseljima, gde su bazeni česti deo rekreacionih aktivnosti.

**Analiza Slučajeva i Povezanost sa Hrvatskom**

Nemačke zdravstvene vlasti su sprovele analizu slučajeva i otkrile da je udeo slučajeva sa istorijom putovanja u Hrvatsku značajno porastao 2023. godine. Većina slučajeva sa prijavljenom potencijalnom izloženošću u Hrvatskoj boravila je u kampovima koji se nalaze u neposrednoj blizini Istra, što ukazuje na mogućnost prenosa kriptosporidijuma u ovom regionu tokom leta 2023. godine.

**Reakcija i Dalje Praćenje Situacije**

Nemačke vlasti su u komunikaciji sa stručnjacima za javno zdravlje u susednim zemljama i saznale su za dodatne slučajeve kriptosporidioze prijavljene u Luksemburgu, koji su takođe putovali u Hrvatsku. Ova situacija zahteva dalje praćenje i reakciju kako bi se sprečilo dalje širenje ove infekcije.


S obzirom na sve navedene činjenice, turistima se preporučuje povećan oprez prilikom putovanja u Hrvatsku, posebno u kamping naseljima, i poštovanje higijenskih mera kako bi se zaštitili od mogućih infekcija. Takođe, zdravstvene vlasti treba da nastave sa praćenjem situacije i preduzimanjem preventivnih mera radi zaštite javnog zdravlja.

(Večernji list)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO



 

Komentari (0)

Loading