U CRNOJ GORI PO PRVI PUT ZABELEŽENA AFRIČKA KUGA SVINJA! Stručnjaci upozoravaju: One su GLAVNI izvor zaraze!

Autor:

Svet

15.01.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Uprave su upozorili da su divlje svinje glavni izvor zaraze za domaće svinje.

U CRNOJ GORI PO PRVI PUT ZABELEŽENA AFRIČKA KUGA SVINJA! Stručnjaci upozoravaju: One su GLAVNI izvor zaraze!

Foto: EFSA

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove informisala je javnost o merama i preporukama koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave afričke kuge svinja u Crnoj Gori, koja, inače, nikada ranije nije zabeležena na teritoriji ove zemlje.

U saopštenju se navodi da je u nedelju registrovan prvi slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Crnoj Gori, kao i da bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Iz Uprave su upozorili da su divlje svinje glavni izvor zaraze za domaće svinje. Istakli su i da se bolest ne leči niti postoji vakcina protiv nje, te da je u slučaju pojave ove bolesti, jedini način usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje obolelih.

- Na snazi je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja - naveli su između ostalog iz Uprave, uz preporuke i mere za sprečavanje ove zarazne bolesti.

Simptomi afričke kuge svinja

Prvo pojavlјivanje AKS u zemlјi ili na određenom području obično se manifestuje visokom smrtnošću posle kratke febrilne faze bolesti, prenosi poljosfera.rs.

Svinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u perakutnom obliku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti.

Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlјa se crvenilo kože, naročitou području abdomena i po ekstremitetima.

Javlјanje AKS u stadu obično je povezano sa:

•kontaktom domaćih i divlјih svinja koje nose krpelјe;
•uvođenjem novih svinja u stado;
•hranjenjem svinja kontaminiranim pomijama koje nisu dobro prokuvane;
•kretanjem vozila i lјudi.

Bolest se javlјa kod svinja svih starosnih kategorija.

Može biti akutnoga, subakutnog ili hroničnog toka. Klinički simptomi javlјaju se u proseku 5-15 dana nakon infekcije virusom AKS. Poseban problem je nemogućnost kontrole kretanja zaraženih divlјih svinja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading