OTKRIVENA DUGOGODIŠNJA MISTERIJA! Hrvatska planina čuva NAJVEĆU TAJNU JNA: Mnogi je obilaze a nisu ni svesni ŠTA SE NALAZI ISPOD NJE (VIDEO)

Autor: D.B.

Svet

26.12.2023

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je malo ko znao.

OTKRIVENA DUGOGODIŠNJA MISTERIJA! Hrvatska planina čuva NAJVEĆU TAJNU JNA: Mnogi je obilaze a nisu ni svesni ŠTA SE NALAZI ISPOD NJE (VIDEO)

Foto: youtube/printscreen/Croatia Infiltration

Projekat Croatia Infiltration predstavlja ambiciozan poduhvat hrvatskih istraživača podzemlja, koji se bave dokumentovanjem napuštenih, neodržavanih i teško dostupnih objekata i lokacija. Ovaj projekat predstavlja deo globalnog pokreta poznatog pod nazivom Urbex, čija je osnovna svrha istraživanje lokacija koje su često zabranjene za javnost.

Foto: youtube/printscreen/Croatia Infiltration

 

 

Projekat je započeo Mihovil Pirnat pre više od 14 godina, kada je počeo da deli fotografije napuštene arhitekture. Ubzo su mu se pridružili Josip Кovač Levantin, Matija Pucak i Vjekoslav Palinić, čime je tim dobio na snazi i raznovrsnosti.

Javni interes za ovaj projekat naglo je porastao nakon objavljivanja kratkih dokumentarnih filmova o napuštenim objektima u inostranstvu, uključujući Ukrajinu, Italiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Portugal i Japan. Nedavno je objavljena druga epizoda serije "Infiltracija", koja prati istraživanje napuštenog radarskog objekta na vrhu planine Plješevice u Hrvatskoj.

Jedna od najzanimljivijih epizoda serije "Infiltracija" bavi se istraživanjem napuštenog radarskog objekta na vrhu planine Plješevica. Ovaj objekat krije fascinantan podzemni aerodrom po imenu Željava, koji je bio deo velike komunikacione mreže bivše vojske JNA. Tim projekta posvetio se detaljnim merenjima podzemnog objekta kako bi napravili 3D vizuelizaciju, koju su ekskluzivno objavili na svom Jutjub kanalu.

Izgradnja aerodroma Željava započeta je 1958. godine i trajala je punih 10 godina, uz troškove od 8 milijardi dolara. Ovaj podzemni aerodrom imao je četiri ulaza sa ogromnim vratima od armiranog betona, piste za avione dužine 15 i širine pet kilometara, kao i kapacitet za prihvat 2.500 ljudi. Fascinantno je to što je Željava, građena u hladnoratovskoj paranoji, mogla da izdrži udar nuklearne bombe i imala radar koji je "video" u prečniku od 1.000 kilometara.

Nakon kratkotrajnog korišćenja u građanskom ratu prilikom raspada Jugoslavije, aerodrom Željava doživeo je neslavan kraj. Prilikom povlačenja iz BiH, JNA ju je uništila eksplozivom, a danas su od nekada najveće podzemne baze u Evropi ostali samo ulazi u tunele i zarasle piste. Za Željavu su vezane mnogobrojne teorije zavere, uključujući spekulacije o svemirskom programu, NLO-ima i čak telima vanzemaljaca.

Projekat Croatia Infiltration nastavlja da otkriva tajne napuštenih lokacija, pružajući javnosti uvid u fascinantne objekte koji su dugo bili skriveni od očiju javnosti. Njihov rad svedoči o važnosti očuvanja i istraživanja istorijskih i vojnih artefakata, čime doprinose očuvanju kulturnog nasleđa i sećanja na prošlost.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading