VATROGASAC U KRITIČNOM STANJU, UPAO U RASTOPLJENU PLASTIKU: Još uvek traje borba sa stravičnim požarom kod Osijeka, vazduh PUN OTROVA!

Autor:

Svet

05.10.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od trojice vatrogasaca, koji je teže povređen tokom gašenja požara u osiječkoj firmi "Drava internacional", u kritičnom je stanju, saopštila je danas lekar Ivana Haršanji Drenjančević.

VATROGASAC U KRITIČNOM STANJU, UPAO U RASTOPLJENU PLASTIKU: Još uvek traje borba sa stravičnim požarom kod Osijeka, vazduh PUN OTROVA!

Foto: www.profimedia.rs

“U kritičnom je stanju, to su po život opasne povrede", rekla je ona u izjavi za zagrebačku N1 tv. Haršanji Drenjančević je kazala da je vatrogasac zadobio opekotine na oko 50 posto površine tela i da ga čeka dugotrajno lečenje. Tokom jučerašnjeg gašenja požara u Osijeku povređena su tri vatrogasca, a ovaj teže povređeni je upao u rastopljenu plastiku. On će danas biti premešten u Zagreb na Kliniku za traumatologiju KBC-a "Sestre milosrdnice", na odeljenje Zavoda za opekline.

 

Plastika i dalje gori, prati se kvalitet vazduha

 

I dalje gori plastika u preduzeću "Drava Internacional", ali se vatrogasci nadaju da bi tokom jutra mogli da ugase požar, prenosi Index.hr Štab Civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdao je preporuku za obustavu rada firmi u Industrijskoj zoni Antunovac, za danas,a više informacija očekuje se danas nakon merenja kvaliteta vazduha Neće biti nastave u Antunovcu i Ivanovcu zbog situacije s požarom na Brijestu. Prvi rezultati pokazuju zagađenje vazduha koje je vidljivo i bez uređaja, s obzirom da je došlo i do nepovoljnog vremena, smog i magla su trenutno na području opštine Antunovac i očekuje se od štaba civilne zaštite preporuka koja će biti objavljena, navodi hrvatski portal.

 

Grad Osijek je na zvaničnim stranicama objavio da rezultati merenja kvaliteta vazduha pokazuju da nema zagađenja u gradu. Požar koji je buknuo u krugu dvorišta preduzeća "Drava Internacional" je juče lokalizovan i pod nadzorom, saopštilo je Javno vatrogasno preduzeće Osijek. Veliki požar planuo je u sredu iza ponoći na deponiji uskladištene plastike "Drave Internacional" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat. (kraj) aj/sn

 

Kvallitet vazduha sa mernih stanica u Osijeku jutros je prihvatljiv

Na dvema mernim stanica, Osijek 1 i Osijek 2, jutrošnji podaci pokazuju prihvatljiv kvalitet vazduha, saopštila je Državna mreža za trajno praćenje kvaliteta vazduha. Ali, s obzirom na to da je nakon velikog požara na otpadu plastike "Drava internacional", koji je stavljen pod kontrolu, i dalje dominantno zapadno i severozapadno strujanje vetra, zabrinjava više situacija južnije od grada Osijeka. Zagrebačka N1 tv. saznaje da su u Osijek stigli predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrije Štampar" s mobilnim uređajima, a na putu su i predstavnici NZJZ Rijeka. Ipak, na NZJZ Osijek je da odrede gde će se i šta tačno meriti. Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osijek Nataša Turić kaže da prema merenjima od sinoć, prvi preliminarni rezultati na požarištu i zahvaćenom području ukazuju na detekciju zagađenih tvari, lebdećih čestica, a detektovani su i stiren i etil benzen. Reč je o produktima koji nastaju izgaranjem plastike.

 

"Na području Antunovca utvrdili smo i benzen, nije visoka koncentracija. Kad smo ponavljali merenja benzena, u jedan sat posle ponoći, koncentracija je bila manja, rekla je direktor NZJZ Osijek. Merenja će biti nastavljena, a sve preporuke od juče i dalje su na znazi dok požar ne bude saniran. 

 

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić izjavio je danas da su vatrogasci nadljudskim naporima gasili požar, koji je pre dve noći izbio u skladištu plastike "Drava Internacional", da je sada pod kontrolom, ali da vatra tinja mestimično. On je rekao da je usled vetra u opštinama južno od Osijeka vazduh lošijeg kvaliteta i tamo škole ne rade.

"Sad sledi zatrpavanje i verujem da će se s tim smanjvati dim, ali to će još trajati danima – nadam se u manjem intenzitetu nego sada”, kazao je Radić.

Dodao je da je kvalitet vazduha u Osijeku zadovoljavajući, ali da je preventive radi, preporuka da se ljudi ne zadržavaju na otvorenom ako ne moraju. Radić kaže da je na inspekcijama da se utvrdi odgovornost u ovom slučaju.

 

“Kako se to skladištilo i šta se radilo, nisam tu da donosim sud, ali smatram da će inspekcije dati svoje viđenje. Ovo je katastrofa za celu županiju, tražićemo od Vlade da se proglasi ekološka katastrofa za celu županiju”, rekao je Radić.

 

Upitan da li je bilo propusta u odlaganju plastike, Radić kaže: “Mogu vam reći kao laik da se plastika viđela u dvorištu napolju, da li je vlasnik imao za to dozvolu, niti imam alata niti mogu proveravati tuđe privatno dvorište, za to postoje inspekcije”.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading