HOĆE DA LINČUJU NOVINARKU ZBOG SRBOMRSCA TOMPSONA! Raskrinkala ga je da je utajio na hiljade evra, a onda ju je SAČEKAO PAKAO!

Autor:

Svet

23.08.2021

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako gledaoci RTL-ove emisije "Potraga" nisu još videli prilog novinarke Danke Derifaj o čudovišnoj stambenoj ekspanziji Marka Perkovića Tompsona i nelegalnih crnih kvadrata kaskadne zgrade na splitskom Žnjanu koja po zavrzlamama nadmašuje sve što je javnost dosad videla, Tompson kao glavni protagonista afere učinio je sve da spreči emitovanje.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Marko Perković Tompson

Slučaj je kulminirao u linč novinarke na Tompsoovoj službenoj Fejsbuk stranici zbog kog je Danka Derifaj podnela krivične prijave protiv niza nepoznatih počinitelja. Njena advokatica Jadranka Sloković najavljuje i pokretanje krivične odgovornosti protiv Tompsona, koji, u najmanju ruku, nije sprečio, ako nije i podsticao, da se novinarka verbalno kamenuje i da se otvoreno poziva na njeno linčovanje.

Kad je Danka Derifaj otišla u Split tragom poziva očajnih stanara sa Žnjana koji već godinama s muzičkom ikonom desnice vode bitke, pa i sudske, ali i teksta u Slobodnoj Dalmaciji koji je otvorio tu temu, Tompson je promptno reagovao. Na svom službenom Fejsbuk profilu objavio je da mu je novinarka provalila u dom i uznemirila maloletnu decu i podneo protiv nje krivičnu prijavu zbog ometanja poseda. Pozvana je i policija koja je demantovala da je Derifaj prekršila zakon, nisu utvrdili ni elemente prekršaja ni krivičnog dela.

Kiša uvreda

Republika

Foto: twitter.com/DDerifaj

Danka Derifaj

Derifaj je pojasnila kako se s kolegama u društvu predstavnika stanara Branka Miodraga popela na krov do kojeg su došli iz njegova vlastitog, a ne Tompsonova stana, jer je to bio jedini način da pokaže kako izgleda njihov krov pošto ga je Tompson pretvorio u svoje dvorište. Dece nije bilo, a zavese na Tompsonovom stanu bile su navučene, rekla je.

U sekundi se proširila haranga na novinarku; Tompsonovi pratioci zasuli su je kišom uvreda, osuda, teškim rečima. Razapeli su Derifaj po svim osnovama: profesionalnoj, polnoj, nacionalnoj. Sve da je zaplaše. Jer, "samo" se o tome ovde i radi: kako da se pretnjama novinarki koja istražuje kontroverznu temu, o kojoj Tompson ne bi voleo da javnost zna, začepe usta. Kako? Tako da joj prete da će joj polomiti noge. Ne Tompson direktno. Ali njegovi obožavaoci, podmazani njegovim gnevnim statusima.

- Nisam znala šta me još čeka i nisam imala drugog izbora nego da odem u policiju. Policija mi je ponudila ličnu zaštitu, ali odbila sam je - kaže Derifaj koja je svoje iskustvo ispričala novinaru Glorije, nakon čega je divljanje eskaliralo.

Bombardovanje Tompsonovih obožavalaca bilo je takve razmere da je glavna urednica Glorije Alenka Ostrihon odlučila da ukloni tekst s društvenih mreža jer ne želi da Gloria, kako kaže, "kao novine otvorene prema svima, postane poligon za širenje govora mržnje".

- Zgroženi smo količinom i brutalnošću komentara, ne želimo da budemo platforma za generisanje nasilja. Ponosni smo na tekst koji je i dalje dostupan onlajn, ali bez mogućnosti komentarisanja - kaže Ostrihon.

Pretnje smrću

Odgovornost za objave na Fejsbuku još je u sivoj zoni, upozorava i advokatica Sloković te tumači kako su nesporne krivične prijave protiv svih koji su stavljali komentare.

- Policija je dužna da otkrije o kojim se osobama radi i preduzme određene mere, a u najmanju ruku se radi o krivičnom delu pretnje, i to službenoj osobi koja obavlja novinarski posao. Među njima ima i pretnji smrću te je to po dve osnove kvalifikovani oblik tog dela. Odnosi administratora i Tompsona nisu pravno sasvim uređeni. Smatram da je prvo odgovoran Fejsbuk, koji bi trebao da kontroliše sadržaj, a potom osoba koja otvara stranicu ako dopušta nešto što je pravno nedozvoljeno - tvrdi Sloković, prenosi Jutarnji.

Dodaje da je ovo "napad na profesiju sa željom da se stane na kraj istrazi krajnje čudne gradnje i pošalje poruka drugim novinarima kako će proći".

- Država mora nešto da preduzme jer ovo uopšte nije bezazleno, ugrožena je i novinarka i obavljanje novinarskog posla. Još samo da novinari zaćute, onda smo stvarno gotovi - zaključuje Sloković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading