OBELEŽAVAJU JUBILEJ: Crveno-beli predstavili specijalne dresove (FOTO)

Autor: Tanjug

Sport

28.09.2023

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Garnitura kojom se klub vraća slavnm danima.

OBELEŽAVAJU JUBILEJ: Crveno-beli predstavili specijalne dresove (FOTO)

Foto: Starsport

Fudbalski klub Vojvodina je u prostorijama Istorijskog arhiva u Novom Sadu promovisao nove dresove za istorijsku i jubilarnu sezonu 2023/24.

Stadion "Karađorđe" u 2024. godini slavi stoti rođendan, dok će Vojvodina obeležiti 110 godina postojanja. Upravo su ovi značajni simboli u bogatoj istoriji "stare dame" bili motivi za dizajn dresova.

Direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev predstavio je povezanost između dva velika jubileja koja ove sezone slavi FK Vojvodina.

- Kad nešto u srpskom fudbalu i našem okruženju obeležava 110 godina, onda je to potvrda neverovatne ljubavi i jedne priče koja je duboko ukorenjena u lokal patriotizam, odnosno identitet Novog Sada. Kad su 1914. godine momci zaneseni fudbalom, sa Podbare, Salajke, Rotkvarije odigrali prvi meč u Kovilju, oni su izašli u plavim dresovima. Ako pogledamo arhivske fotografije koje svedoče tom vremenu, onda ćete videti da su naši momci tada igrali u dresovima plave boje, zbog čega je jedan od rezervnih dresova u istoj toj boji - rekao je Đurđev, objavljeno je na sajtu kluba.

Đurđev je kao posebnost ovog dresa istakao ištampana imena brojnih fudbalera koji su imali čast da nose dres "stare dame".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FK Vojvodina (@fk_vojvodina)

Zatim se osvrnuo na povezanost Vojvodine sa praškom Slavijom.

- Bitan impuls u organizovanju našeg kluba bila je veza sa Pragom. Neki od osnivača i prvih igrača jesu bili članovi sportske sekcije tada jednog od najvećih klubova SK Slavija iz Praga. Prva garnitura crveno-belih dresova u Novi Sad stigla je 1920. godine, a negde ako se dobro sećam, 22. jula 1922. na Skupštini odlučeno je da Vojvodina nosi pola bele pola crvene dresove kao Slavija iz Praga. Čak je i grb bio sličan kako bi podsećao na Slavijin, s tim što je sad ona crvena zvezda sada zamenjena sa plavom kako bi grb FK Vojvodina imao sve boje srpske zastave - dodao je Đurđev.

Direktor Istorijskog arhiva je dodao je čuvena fotografije tima iz 1923. godine prva sačuvana i da pokazuje kako su igrači izgledali u tim dresovima i dodao da je napravljena replika tog dresa koji podseća na stogodišnjicu crveno-belih boja.

Zatim se osvrnuo na jubilej stadiona Karađorđe" u 2024. godini.

- Rekli smo da imamo još jedan važan jubilej, a to će biti stogodišnjica od otvaranja igrališta "Karađorđe". To je zaista bio jedan veliki zamah polet novosadske srpske i novosadske jevrejske zajednice, gde su u slozi i dogovoru dobili na korišćenje bivši biciklistički velodrom koji je onda napravljen na periferiji grada 1896. godine, na današnjoj Grbavici odnosno Limanu. Igrači i prijatelji kluba sakupili su novac i izgradili igralište koje je bilo otvoreno na Vidovdan 1924. godine, jasno pokazujući važnost za srpsku zajednicu, pa je zato i stadion nazvan "Karađorđe".

Đurđev je na kraju istakao da će siva garnitura dresova biti jubilarno predstavljena povodom ovog važnog sećanja na jedan elemenat naše istorije.

- Koristeći arhivsku građu koja najbolje govori o davno prohujalim vremenima i tom dinamičnom i burnom razvoju Vojvodine, na osnovu toga su napravljeni dresovi koji će personifokovati sezonu 1923/24 - zaključio je Đurđev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading