DUBROVNIK DONEO NAJTEŽU ODLUKU: Turistima se ovo NI U LUDILU neće dopasti

Autor:

Razonoda

11.10.2023

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrlo brzo će se videti njihova reakcija. Jedna stvar u turizmu nikada ne laže

DUBROVNIK DONEO NAJTEŽU ODLUKU: Turistima se ovo NI U LUDILU neće dopasti

Foto: pixabay.com

Dubrovnik živi od turizma i mahom inostranim gostima podređeno je apsolutno sve.

Međutim, svi oni teže nego pre pronalaze smeštaj jer je grad, poput Venecije prenatrpan turistima i leti nema gde igla da padne.

Zbog toga je ovih dana u hrvatskom gradu donesena najteža odluka – Dubrovnik će smanjiti broj apartmana za turiste.

Novi Zakon o turizmu uskoro će omogućiti lokalnim vlastima da ograniče broj turističkih ležaja. To se pre svega odnosi na stambene zone, gde više neće biti moguće dobiti dozvole za nove apartmane.

U gradu od 49.000 smeštajnih kapaciteta, više od 35.000 u nekom je obliku privatnog smeštaja, a i taj broj se stalno povećava. Svi novi stanovi se prodaju pre početka gradnje i uglavnom završe kao apartmani. To novi zakon neće tolerisati, prenosi TU magazin.

Dubrovnik je na prvom mestu destinacija koje ugrožava masovni turizam. Ovaj grad u 2019. godini ugostio prosečno 36 turista po stanovniku, što je apsolutni rekord. Turistička poseta Dubrovniku može biti, a uglavnom i jeste, izuzetno isrcpljujuće i stresno iskustvo. Postoji nekoliko razloga za to, a problem su naravno turisti.

Dubrovnik živi od turizma, ali ako se takav trend nastavi, grad će postati tržište apartmana, a građani će živeti na periferiji. Ako i tako uspeju da nađu mesto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Turista

11.10.2023 13:41

Toliko gradova ima za videti, posetiti i u njima odmarati, da je Dubrovnik samo broj. Toliko o turizmu i briga o turistima. Na to ne treba obraćati pažnju.