OLUJA VAS JE ZATEKLA DOK STE NA PLANINI? Nemojte da paničite! Ova TRI SAVETA mogu vam spasiti život

Autor:

Razonoda

04.09.2023

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planinarska društva imaju jasna pravila kojih se pridržavaju. Ako spadate i u amatere, odnosno samo zaljubljenike u prirodu, saznajte kako da sačuvate živu glavu ako krene haos na nebu

OLUJA VAS JE ZATEKLA DOK STE NA PLANINI? Nemojte da paničite! Ova TRI SAVETA mogu vam spasiti život

Foto: pixabay.com

Sve češća pojava oluja, naročito onih superćelijskih koje su i obeležile ovo leto, naveli su mnoge od nas da ponekad odustanemo od planova provođenja dana u prirodi ili na planini.

Oni hrabriji su i pored vremenskih prognoza ipak odlazili na hajking što dalje od civilizacije, kako im ne bi propadao dan.

Međutim, u nekom momentu dolazili su u situaciju da nemaju gde nakon što bi se na nebu pojavili čuveni crni oblaci, praćeni iznenadno jakim vetrom i kišom. Za kraj bi usledili i snažni gromovi od kojih se ledi krv u žilama.

Šta raditi ako se nađete u prirodi, preciznije u ovom slučaju na planini kad počne da duva vetar najavljujući oluju?

Postoje tri saveta koje će vam svako planinarsko društvo dati. Ako idete u sopstvenoj režiji na planinu i nemate nikakvu komunikaciju ni sa kim, upamtite ove njihove poruke.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Zaklon

Prvo što pri pojavi oluje morate da uradite je da odmah pronađete zaklon kako po grmljavini ne biste bili na otvorenom. Ukoliko ste dovoljno prisebni, izbrojite u sebi koliko sekundi prođe između munje i groma.

Deljenjem broja sekundi sa tri dobija se udaljenost u kilometrima. Što je manje rastojanje u sekundama, u većoj ste opasnosti, piše punkufer.hr.

Pravila u zaklonu

Potom, kad pronađete zaklon morate da znate šta kod njega smete a šta ne da radite. Ne sklanjajte se ispod jednog drveta, već samo ako ih ima dosta na malom prostoru. Ne stojte pored mokrih stena, ulaza u pećinu ili kod mokrih kablova.

Prilikom stajanja u skloništu, gledajte da kod sebe nemate neke metalne predmete koji mogu privući munju.

Ranac

Poslednji savet je da, gde god da ste sednete na ruksak ili neki komad garderobe tako da i svoje ruke i noge stavite na to. Najbolje je ipak sesti na ranac. Poželjno je da u njemu imate neki rezervni komad odeće jer se možete smrzavati na planini tokom oluje ili posle nje.

Što kažu planinari, ne postoji loše vreme, nego sama loša oprema.

Ipak, najvažniji savet koji vam oni daju a nije kada već krene oluja je da pre svakog hajkinga ili odlaska u prirodu obavezno pogledate vremensku prognozu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading