MOJA PACIJENTKINJA JE IZGUBILA TRI PUTA PO 50 KILOGRAMA, ALI ZBOG JEDNOG JE UVEK VRAĆALA STARU KILAŽU: Tome nije mogla da se ODUPRE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Jagoda Jorga objasnila je da li postoji gen za gojaznost.

MOJA PACIJENTKINJA JE IZGUBILA TRI PUTA PO 50 KILOGRAMA, ALI ZBOG JEDNOG JE UVEK VRAĆALA STARU KILAŽU: Tome nije mogla da se ODUPRE

Foto: YouTube/K1 Televizija

Opra Vinfri istakla je da ima gen za gojaznost i da zbog toga ne može da smrša. Svi smo se iznenadili informacijom i postavili pitanje da li postoji gen za gojaznost, jer ako postoji, ima li leka za to? Opra je razgovarala sa lekarom i tada je shvatila šta znači "gojaznost je bolest", nije bolest za svakog ko ima prekomernu težinu, ali jeste za one koji nose taj gen, tvrdi ona.

Profesor doktor Jagoda Jorga specijalista higijene i ishrane objašnjava da li postoji gen za gojaznost.

- Tačno je i sjajno za njene lične izjave jer gojaznost spada u bolesti gde je čovek stigmatizovan, obeležen. Drugo, tu je potpuno tačno da je medicina posmatrala gojaznost više sa estetske tačke jer nismo imali efikasne lekove. Ono što je opet tačno, gojaznost je genetski uslovljena bolest, ali nema jedan gen, ima mnogo gena - kaže doktorka u emisiji na K1 televiziji i objašnjava da postoji genetska predispozicija za gojaznost. 

Foto: Tanjug/AP

Opra Vinfri kaže da ima gen za gojaznost

Gojaznost se stepenuje i ne postoji bez genetske predispozicije, tvrdi doktorka Jagoda Jorga.

- Ako se rodi dete gde su dva roditelja gojazna, verovatnoća da će i ono biti gojazno je 80 odsto - rekla je doktorka i prisetila se svoje pacijentkinje koja je tri puta mršavila veliki broj kilograma:

- Imala sam pacijentkinju koja je 3 puta izgubila 50 kilograma, šta njoj vraća kilograme, pa taj leptin koji je toliko moćan, to je hormon koji luči masno tkivo koji je genetski, ukupna akcija je gentski definisana. Kod gojaznih je izmenjen toliko da mi imamo nešto što se zove leptinska rezistencija. Postoji leptinska rezistencija, njegovo delovanje nije tako biološko efikisano kao kod onih koji nisu gojazni - rekla je doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading