IMALA JE ČESTE PROMENE RASPOLOŽENJA: Kada je stigla dijagnoza ostala je ZALEĐENA u mestu, više ništa nije bilo isto!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znaci nisu ukazivali na ovu strašnu bolest.

IMALA JE ČESTE PROMENE RASPOLOŽENJA: Kada je stigla dijagnoza ostala je ZALEĐENA u mestu, više ništa nije bilo isto!

Foto: Facebook/Jena Nelson

Žena iz Ajdaha koja je imala ozbiljne promene raspoloženja mislila je da ima tumor na mozgu, a ispostavilo se da ima ranu demenciju.

- Imala sam toliko problema da regulišem svoje emocije. Toliko bih se naljutila zbog stvari na koje se inače ne bih ljutila, kao na primer kada me ljudi ispravljaju ako nešto pogrešno kažem - objasnila je Džana Nelson.

- Moj doktor ne vidi da živim u svojim 60-im godinama i da mi je na kraju potrebna non - stop nega kod kuće - dodala je ona.

Žena je primetila simptome 2017. godine nakon što su prijatelji i porodica istakli da se njena ličnost promenila. Ponavljala je ista pitanja i rečenice - mislila je da je postala zaboravna.

Takođe je imala problema sa održavanjem ravnoteže pri hodanju, donošenjem odluka i kontrolisanjem značajnih promena u svom raspoloženju. Njen savetnik joj je preporučio da se podvrgne neurološkim testovima, verujući da možda boluje od multiple skleroze ili tumora na mozgu, piše "Njujork post".

Foto: Facebook/Jena Nelson

Džana je saznala da boluje od demencije

MRI je otkrio da je imao demenciju 4. stepena, koja je od tada napredovala u peti. Pet do šest odsto ljudi sa Alchajmerom razvija simptome pre 65. godine, prema klinici Majo.

- Simptomi i testovi su bili tako strašni. Ja sam poslovna žena sa fakultetskim obrazovanjem, zašto ne bih mogla da rešavam jednostavne matematičke zadatke i imenujem različite boje? - rekla je.

Njoj je u 41. godini dijagnostikovan fetalni alkoholni sindrom i to je odigralo ključnu ulogu u pogoršanju njenog zdravlja. Imala je operaciju mozga 2013. i mislila je da će se vratiti starom životu.

- Probudila sam se i otkrila da jedva govorim ili hodam. Četiri dana na neuro odeljenju bolnice i moj život nikada nije bio isti - priseća se.

Diplomirala je psihologiju, vodila kompaniju za upravljanje borcima mešovitih borilačkih veština. Ali 2017. je polako počela da doživljava simptome koji su naveli njenog muža Kenija (55), da je odvede kod lekara.

- Nisam mogla da zadržim ravnotežu, a takođe sam počela da se mučim sa rešavanjem problema. Samo sam znala da nešto nije u redu. Takođe mi je bilo veoma teško da se smirim ako imam promene raspoloženja - što zaista nije bilo normalno za mene.

Dijagnostikovan joj je veliki neurokognitivni poremećaj zbog fetalnog alkoholnog sindroma - njen mozak je bio bez kiseonika tokom traumatskog porođaja - hidrocefalus (nakupljanje tečnosti u mozgu) i ponovljenih potresa mozga.

Doktor je navodno primetio da je malo verovatno da će preživeti svoje rane 60 - e. Doktorka je čak rekla da je iznenađena što funkcioniše, i da je videla ljude sa gorim simptomima u ranijim fazama demencije.

Njenu demenciju petog stadijuma obično karakteriše dezorijentacija, ozbiljan gubitak pamćenja i konfuzija koja se pogoršava noću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading