DANAS JE SVETI SAVA - SAZNAJTE ŠTA VAS ČEKA TOKOM GODINE: Jednu stvar uradite za NAPREDAK DECE i porodice

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je veliki praznik i crveno slovo.

DANAS JE SVETI SAVA - SAZNAJTE ŠTA VAS ČEKA TOKOM GODINE: Jednu stvar uradite za NAPREDAK DECE i porodice

Foto: shutterstock, ST/N. MANDIĆ

Sveti Sava, poznat i kao prvi arhiepiskop srpski, bio je član dinastije Nemanjića i značajna figura srpske istorije. Ovaj praznik se obeležava 27. januara (danas), odnosno 14. januara po starom kalendaru, kao uspomena na njegov život i delo.

Interesantno je da stočari širom Srbije posebno obeležavaju Savindan, smatrajući Svetog Savu zaštitnikom stoke. U narodnoj tradiciji postoji verovanje da se pred ovaj praznik stoka ne sme terati u šumu zbog straha od vukova, te da se ništa ne sme raditi sa sečivom. Takođe, postoji verovanje da na Svetog Savu lenjost nije dozvoljena.

Verovanja na Svetog Savu

Savindan je povezan sa raznim narodnim običajima i verovanjima. Postoji uverenje da dešavanja na ovaj dan ukazuju na tok cele godine, te da sunčan dan na Svetog Savu donosi blagostanje i rodnu godinu. Takođe, verovalo se da je loš znak ako na ovaj dan grmi, smatrajući da će se sigurno nešto loše desiti, s obzirom da su udari gromova retka pojava zimi.

Foto: Shutterstock

Koje običaje treba ispoštovati na današnji praznik


Zanimljivo je da se o grmljavini na Svetog Savu govori čak i u narodnoj pesmi "Početak bune na dahije", što pokazuje koliko je ovaj praznik duboko ukorenjen u srpsku kulturu.

Prema tradiciji, domaćice bi trebalo da iskoriste Savindan za obavljanje svih bitnih kućnih poslova, te se smatra poželjnim obaviti veliko spremanje. Takođe, veruje se da deca na Svetog Savu treba da nauče nešto novo kako bi napredovala tokom cele godine.

Sveti Sava ostaje važan praznik u srpskoj tradiciji, okupljajući ljude širom zemlje u obeležavanju živopisnih običaja i verovanja koji se prenose s kolena na koleno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading