OVO NE SMETE DA RADITE ZA NOVU GODINU AKO POSTITE: Postoje posebna pravila za tu nedelju BOŽIĆNOG POSTA

Autor: N.J.

Lifestyle

28.11.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je počeo Božićni post i traje od 7. januara.

OVO NE SMETE DA RADITE ZA NOVU GODINU AKO POSTITE: Postoje posebna pravila za tu nedelju BOŽIĆNOG POSTA

Foto: shutterstock

Žena se moli

Post ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, nego uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla. Pravoslavni vernici započinju Božićni post koji će trajati 40 dana. Božićni post, jedan od najvažnijih perioda u pravoslavnoj tradiciji, počeo je danas, 28. novembra i traje do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića. Tokom ovog perioda vernici se uzdržavaju od duhovnih i telesnih užitaka, te se posebna pažnja posvećuje proslavi Nove godine. U tim danima vernici se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Pravila posta i ograničenja

U toku Božićnog posta, vernici se pridržavaju stroge discipline. Sredom i petkom se posti isključivo na vodi, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno konzumiranje ulja u ishrani, kao i vino. Postoje striktna pravila o vrsti hrane od koje treba uzdržavati se u vreme posta, kao što su meso, sir, puter, mleko, jaja. Ponedeljkom, sredom i petkom Božićnog posta, zabranjena je riba, vino i ulje, i dozvoljena je samo hrana bez ulja (suhojedenje) samo posle večernje. Ostalim danima je dozvoljeno uzimanje hrane sa biljnim uljem, dok je riba dozvoljena samo subotom i nedeljom, kao i na određene praznike.

Foto: shutterstock

Od čega se treba uzdržavati tokom Nove godine

Od 20. do 25. decembra post se pojačava, tada čak ni subotom i nedeljom nije dozvoljena riba. Upravo tih dana pada i Nova godina, te tada posebnu pažnju treba usmeriti na ograničenje veselja, pijenje vina i konzumiranje hrane.


Duhovni aspekt posta

Uzdržavanje od hrane samo je jedan deo posta, dok je podjednako važno uzdržavanje od strasti i poroka, iskorenjivanje loših dela, opraštanje uvreda, izbegavanje zabava i čak gledanja televizije. Post nije samo fizička dijeta, već i duhovna praksa koja zahteva molitvu, pokajanje i uzdržavanje od svih oblika nepravde.


Božićni post je vreme pripreme, uzdržavanja i duhovnog očišćenja, te je važno da vernici poštuju tradicionalna pravila i propise. Uzdržavanjem od telesnih i duhovnih užitaka, vernici se pripremaju za praznik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading