5 razloga zbog kojih koža brže stari: Svakodnevne navike utiču na stvaranje bora

Autor:

Lifestyle

01.02.2022

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za očuvanje svežine i jedrine kože poželjno je rešiti se nekoliko stvari

5 razloga zbog kojih koža brže stari:  Svakodnevne navike utiču na stvaranje bora

Foto: Photo by kevin laminto on Unsplash

Koža koja stari predstavlja problem mnogim ljudima, iako je najčešće, ali ne i uvek, posledica godina koje su iza nas. Međutim, našim navikama i ponašanjem možemo doprineti da se to dešava brže nego što godine nameću.

Postoji pet razloga zbog kojih nam koža brže stari, a ako pokušamo da ih promenimo možemo učiniti da koža duže izgleda mlado.

1. Pijete puno kafe

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice tople kafe, ali prečesto uživanje u ovom napitku može da učini da koža izgleda starije. Budući da je kafa diuretik, ona ima moć dehidracije, što utiče na na kožu tako što se javljaju nabori.

Instant kafa je bolja opcija od crne, domaće koju najčešće pijemo, jer sadrži manje kofeina.

2. Trljate oči

Koža ispod očiju je tanka i nežna, pa trljanje ovog predela može da ošteti krvne žile, zbog čega se javljaju tamni krugovi. Često trljanje takođe može da olabavi kožu oko očiju i istegne tkivo, što dovodi do bora, za koje nam je posle potrebno mnogo truda i novca da ih se rešimo.

Republika

Foto: Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash

Devojka spava

 

3. Spavate na stomaku

Kada spavate na stomaku, lice vam je uronjeno u jastuk, zbog čega se na koži prave bore. Ako tako spavate svaku noć, bore se pojačavaju i na kraju mogu postati trajne.

4. Koristite šminku za zaštitu od sunca

I pored toga što mnogi proizvodi za šminkanje sadrže SPF, oni ne mogu zameniti kvalitetnu kremu za sunčanje. Štetni UV zraci odgovorni su za 80 odsto znakova starenja kože, uključujući bore i hiperpigmentaciju.

5. Ližete usne

Lizanje usana može privremeno da deluje umirujuće, ali dugoročno će uzrokovati da nežna koža usana postane ispucala i dehidrirana. Pljuvačka iz usta koja se nađe na jeziku prilikom lizanja usana sadrži enzime koji mogu da isuše usne i oštete njihovu zaštitnu barijeru, piše Bright Side.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading