OVO JE KRSTOPOKLONA NEDELJA I ZABRANJENO JE SLEDEĆE: Tokom ove sedmice POSTA na ovo ni ne pomišljajte!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom nedelje posti se na vodi, a u subotu na ulju, ipak nije ishrana jedino što bi trebalo da se ispoštuje.

OVO JE KRSTOPOKLONA NEDELJA I ZABRANJENO JE SLEDEĆE: Tokom ove sedmice POSTA na ovo ni ne pomišljajte!

Foto: shutterstock

Vaskršnji post, jedan od najvažnijih postova u pravoslavnoj tradiciji, obiluje različitim oblicima odricanja i duhovne prakse. Tokom cele nedelje, vernici poste na vodi, osim u subotu kada se posti na ulju. Međutim, nedelja je posebna jer je dozvoljena konzumacija ribe.

Krstopoklona nedelja: Poklon duhu i simbolika Krsta

Treća nedelja posta, poznata kao Krstopoklona nedelja, obiluje duhovnim značenjima i simbolikom. Vernici se duhovno poklanjaju Časnom krstu, a u crkvi se iznosi krst na sredinu, da bi se vernici poklonili. Ova nedelja takođe naglašava važnost mira, ljubavi, vere i nade, podstičući vernike da se suoče sa iskušenjima uz čist duh koji nose u sebi. Što znači treba izbeći svađe, sukobe i nervozu ove nedelje.

Foto: youtube/printscreen/ Kuhinja Sunčane Staze

Nedeljom je dozvoljeno konzumirati ribu


Odgovornost i duhovno čišćenje

Zapravo, Krstopoklona nedelja je podsećanje da svako nosi svoj krst na leđima, što simbolično predstavlja teret životnih problema, ali i odgovornost za svoje postupke. Podstiče se svest o sopstvenim greškama, pokajanje i duhovno čišćenje kao put ka lepoti života u skladu sa savešću, piše "Glossy".

Smisao Krsta i duhovni ciljevi

Iznoseći krst na Krstopoklonu nedelju, vernici dobijaju opomenu o krajnjem cilju intenzivnog hrišćanskog života. Krst simbolizuje sud nad zlom i lažnim dobrima, naglašavajući pobedu dobra nad zlom i života nad smrću. Ovaj period posta podstiče vernike da se usredsrede na duhovne ciljeve i dublje razumevanje svoje vere.

Kroz različite oblike odricanja, duhovne prakse i simboličke gestove, Vaskršnji post i Krstopoklona nedelja nude vernicima priliku da se posvete duhovnom rastu i pripremi za najveći praznik pravoslavlja - Vaskrs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading