ZA DOČEK SRPSKE NOVE GODINE TRADICIONALNO SE JEDE OVAJ SLATKIŠ: Pogledajte najbolji recept!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki naglasak se stavlja na očuvanje starih običaja.

ZA DOČEK SRPSKE NOVE GODINE TRADICIONALNO SE JEDE OVAJ SLATKIŠ: Pogledajte najbolji recept!

Foto: shutterstock

Doček Srpske nove godine je deo bogate tradicije koju Srbi veoma poštuju. Jedan od običaja je i priprema određene hrane koja se jede tokom proslave.

Iz davnina se održao običaj da se za doček Srpske nove godine jedu krofne. Ovaj običaj potiče iz gradskih sredina gde su se u ponoć, kao simbol slavlja, služile krofne. Zanimljivo je da su neke domaćice stavljale zlatnik u jednu krofnu, što je predstavljalo dodatni simbol sreće. U bogatijim kućama, uz krofne se točio šampanjac, dok se u većini domova spremalo kuvano vino ili rakija.

Pored krofni, na trpezi se mogu naći i druge specifične namirnice koje simbolizuju sreću i blagostanje. Neki od običnih jela koja se pripremaju za doček Nove godine su sarma, pečenje, kolači sa orasima i medom, kao i raznovrsni kolači od testa.

Iako se vremenom menjaju trendovi i način života, Srbi i dalje čuvaju običaje i tradiciju dočeka Nove godine. 

Foto: youtube/printscreen/Cook with Lilit

Za Srpsku novu godinu pripremaju se krofne

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • jedno žumance
  • jedna kašika masti
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kasicice soli
  • oko 500 g brašna

Priprema:

Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, so, mleko i na kraju umešajte brašno.

Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine.

Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer i uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading