I NEMCI IM OKREĆU LEĐA: Ogroman pad prodaje dizelaša na Zapadu se nastavlja!

Autor: b92.net

Razonoda

08.04.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U martu je prodaja dizelaša u Nemačkoj pala za čak 25 procenata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nemci im okreću leđa

Mart je prvi mesec nakon odluke Saveznog suda Nemačke da gradovima dozvoli da zabranjuju vožnju dizelaša po njihovim ulicama.

Prodaja dizel vozila u Nemačkoj je padala od početka godine, 17,6 odsto u januaru i 19,5 procenata u februaru, ali je mart pokazao da naftni agregati počinju polako da izumiru i na najvećem automobilskom tržištu za dizele u Evropi.

Foto: pixabay.com
Predviđa se da će udeo prodaje dizelaša u narednom periodu pasti na 25 procenata

Nemačkim proizvođačima poput Folksvagena i Daimlera nisu pomogli ni podsticaji za kupce novih dizela da zaustave ovaj "potop", pa dizel sada ima tek 31,4 procenata udela u tržištu, kojim je svojevremeno dominirao.

Strah među vozačima od mogućih ograničenja upotrebe svog automobila i kratka isporuka vozila sa novom generacijom dizel motora Euro 6 standarda će se sigurno odraziti na prodaju i u narednim mesecima, pa se predviđa da će udeo dizela pasti na tek 25 odsto.

Pad prodaje dizela u Nemačkoj najviše je pogodio strane proizvođače, pre svih Volvo sa padom od 25 odsto i Renoa sa -24 procenata, dok je u premijum klasi najviše "stradao" Audi sa padom prodaje dizel jedinica od 13 odsto.

Masovno okretanje kupaca od dizela počelo je nakon Folksvagenove "dizelgejt" afere 2015. kada je nemački gigant priznao da je varato na testovima izduvnih gasova u SAD.

Skandal koji je koštao tu kompaniju oko 30 milijardi dolara u celom svetu se proširio na celu auto-industriju, a to je izazvalo ogromna ulaganja u tehnologiju električnih vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading