Ovo su modeli koji su obeležili 2017.

Razonoda

30.12.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stavljamo tačku na 2017, podvlačimo crtu i sumiramo šta se sve zanimljivo događalo u automobilskom svetu. Evo modela koji su obeležili ovu godinu.

RepublikaFoto: Volkswagen Media
Elektromobili su bili simbol 2017. "folksvagenov" I.D. Buzz najavljuje novi hipi-kombi

Gotovo cela 2017. godina prošla je u odjecima dizelgejta. Taman kada smo pomislili da je afera prošla i da će sve nastaviti ustaljenim tokom, stvar se zakomplikovala. Jedna po jedna država Evrope počele su da najavljuju proterivanje dizela iz svojih gradova.

RepublikaFoto: Volkswagen Media
Dizelaši ubrzano odlaze sa ulica u zapadnim zemljama

Sve je eskaliralo kada su se pojavile i prve najave o potpunoj zabrani upotrebe dizel-agregata kakvu je prva donela Francuska, a zatim su sledile Velika Britanija, Nemačka (donekle) i druge. To je primoralo proizvođače automobila da naglo ubrzaju razvoj elektromobila pa će oni izgleda postati naša svakodnevnica ranije nego što smo mislili.

RepublikaFoto: Opel Media
Preuzimanje "opela" od strane PSA grupacije

Osim dizel-afera, početak godine obeležila je i kupovina opela od strane pežo-sitroen grupacije. Nova grupacija postala je drugi najveći proizvođač u Evropi, iza folksvagena, a očekivana masovna otpuštanja i zatvaranja fabrika za sada su izostala.

Ipak, ovu godinu ćemo pamtiti i po brojnim zanimljivim automobilskim novitetima. Bilo je svega od jeftinih narodnih modela, do brojnih elektromobila i SUV modela. Naročito mnogo bilo je SUV modela što je logično jer se i najviše traže. Ipak krenimo redno.

RepublikaFoto: Renault Media
Posle duge pauze vraća nam se čuvena reno aplina, nova je predstavljena u martu

Alpine A110

Povratak legendarnog francuskog proizvođača obeležen je kroz model A110. Lagani sporski kupe sa 1.8 litarskim turbo-motorom od čak 250 KS obećava puno zabave. Cene počinju od 55.000 evra, a proizvodnja je već počela.

RepublikaFoto: Audi media
Novi A8 donosi do sada neviđenu tehniku, prvi put smo ga videli u junu 

Audi A8

Savremena tehnologija vodi glavnu reč u novom audiju A8. Novi model je najbliže dostigao potpunu autonomiju vožnje u odnosu na sve ostale serijske modele trenutno u ponudi. Naravno, podrazumeva se vrhunac luksuza za putnike i vozača.

RepublikaFoto: BMW Media
Rezervisano za mlade - novi X2

BMW X2

Novi BMW SUV model namenjen je mlađoj publici. Uz dizajn u stilu krosover kupea, BMW je na X2 uspeo da naglasi i određenu dozu robusnosti. Tu je pogon na svim točkovima, a ponudu motora čine . jedan dvolitarski benzinac od 192 KS i dva dvolitarska dizel-motora sa 190 i 231 KS.

RepublikaFoto: Renault Media
Daster - obnovljen SUV za mase i klase

Dačija daster

Konačno jedan automobil koji se često viđa i kod nas. Daster je za kratko vreme postala svima omiljena dačija i za kratko vreme stavila je rumunskog proizvođača u poziciju da nije u mogućnosti da proizvede dovoljno vozila da ispuni potražnju. 

Obnovljena verzija dobila je znatno prijatniji spoljni izgled i obnovljenu unutrašnjost pa je sve teže opravdati kupovinu znatno skupljih modela samo zbog poznatijeg brenda.

RepublikaFoto: Fiat Media
Fijat argo bi mogao da se proizvodi i u Kragujevcu

Fijat argo/kronos

Iako u svetskim okvirima nije toliko bitan model, argo i kronos, fijatovi modeli za tržište Južne Amerike podigli su veliku prašinu jer se pronela glasina da bi mogli da se proizvode kod nas, u fabrici u Kragujevcu. Reč je o jeftinim ali atraktivnim modelima koji bi mogli da naslede već odavno zastareli punto.

Za tržište Latinske Amerike u ponudi su benzinski agregati od 1.3 i 1.8 sa pogonom na benzin i metanol sa 101 i 135 KS. Ako stigne u Evropu možemo očekivati i poznate 1.3 i 1.6 litarske fijatove dizele.

RepublikaFoto: Volkswagen Media
Ti-rok stiže u najbrže rastući mini-SUV segment tržišta

Folksvagen ti-rok

I to se dogodilo, folksvagen je predstavio svoj prvi mini SUV model i time se pridružio konkurenciji koja je tokom prethodnih godina prodala na stotine hiljada pežoa 2008, renoa kaptur i opel moke. Kao i svemu folksvagen je i novom modelu pristupio studiozno tako da ti-rok izgleda atraktivno, nudi bogatu unutrašnjost i ekonomične i snažne motore.

RepublikaFoto: Kia press
Kija stonik i njegov brat-blizanac kona prave se u istoj fabrici

Kija stonik/Hjundai kona

Direktni konkurenti ti-roku, stonik i kona su razvijeni ne identičnoj mehaničkoj platformi iako se poprilično razlikuju u dizajnu. Motori su identični, oba nude brojne mogućnosti za individualizaciju i nekoliko kombinacija boja. Kona u ponudi ima i pogon na svim točkovima koji koja stonik za sad ne nudi.

RepublikaFoto: Lamborgini Media
Urus stiže direktno na vrh sportske SUV klase

Lamborgini urus

Sa 650 KS ubedljivo je najsnažniji SUV svih vremena. Može da dostigne čitavih 300 km/h, a ostale tehničke karakteristike se za sada čuvaju. Početna cena je oko 200.000 evra. Nije malo ali kupaca očigledno ima i to u izobilju.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom
Novi lif donosi brojna unapređenja u odnosu na prvi model

Nisan lif

Najprodavaniji elektromobil na svetu, "Nisanov" lif, dobio je drugu generaciju, daleko savremeniju i sa većim dometom od 400 km. Kako bi održao korak sa konkurencijom, novi lif dobio je unapređen i značajno atraktivniji dizajn koji prati i savremena tehnologija u vidu napredne asistencije u vožnji. 

RepublikaFoto: Opel Media
Kroslend iks menja opelovu merivu druge genracije

Opel kroslend iks

Nakon dve generacije, popularna opel moka menja formu ali i ime i nasleđuje je kroslend iks. U pitanju je potpuno novi model iz sada veoma tražene krosover klase koja kombinuje sve kvalitete porodičnih MPV modela i gradskih terenaca.

RepublikaFoto: Citroen Media
C3 erkrosu je za malo izmakla titula automobila godine

Sitroen C3 erkros

Još jedan model mini-SUV segmenta. Baziran na aktuelnom C3, novi erkros ima veće odstojanje od tla i brojne plastične ukrase, uključujući i platnene štitnike na vratima u stilu većeg modela C4 pikaso koji polako postaju zaštitni znak svih sitroena. Pogon je isključivo na prednjim točkovima.

RepublikaFoto: Škoda media
Karok je tokom 2017. zamenio jeti

Škoda karok

Zamenik pomalo čudnog ali veoma praktičnog i popularnog jetija stigao je tokom maja 2017. Dizajnerski gotovo je umanjena kopija većeg kodijaka, a mehanički se oslanja na aktuelni folksvagen tiguan. Od njega je preuzeo i motore i pogon koji može biti i na svim točkovima ali samo uz najsnažniji 2.0 dizelaš.

RepublikaFoto: Tesla Motors
Model tri je stigao tokom avgusta ali se proizvodnja do danas nije uhodala

Tesla model 3

Model tri je svakako bio jedan od najiščekivanijih vozila 2017. Iako je stigao još tokom avgusta problemi nastali tokom uhodavanja proizvodnje doveli su mnoge vlasnike do ivice nerava. Uglavnom nove baterije daju domet između 350 i 500 km sa jednim punjenjem, a elektromotor omogućava ubrzanje do 100 km/h za manje od šest sekundi.

RepublikaFoto: Volvo Media
Najmanji volvo SUV predstavljen je krajem septembra

Volvo XC40

Nakon XC90 i XC60 logično je bilo očekivati da će švedski proizvođač pokriti i segment mini-SUV vozila. Novi konkurent BMW-u X1 i Audiju Q1 donosi zanimljiv dizajn i pregršt tehnologije u vidu sistema za zaštitu pešaka, automatsko kočenje u slučaju opasnosti i tome slično. Spisak motora nije konačan, za sada su potvrđeni 2.0 benzinac i dizel od 190 i 250 KS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading