NOVA FUNKCIJA ZA MIROSLAVA LAJČAKA: Od 1. septembra će predstavljati Evropsku uniju u ovoj zemlji

Autor:

Hronika

29.03.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podsetimo, Lajčak je preuzeo funkciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine 3. aprila 2020. godine.

NOVA FUNKCIJA ZA MIROSLAVA LAJČAKA: Od 1. septembra će predstavljati Evropsku uniju u ovoj zemlji

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema informacijama koje je preneo Radio Slobodna Evropa, Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, uskoro će preuzeti ulogu ambasadora Evropske unije u Švajcarskoj. Ova vest dolazi kao deo šire rotacije na diplomatskim mestima EU širom sveta. Prema saznanjima portala Kosovo online, Lajčak će započeti svoj mandat u Bernu 1. septembra ove godine.

Nova rotacija na diplomatskim mestima EU

Ovo imenovanje predstavlja deo šire promene na diplomatskim funkcijama EU, gde će se, prema informacijama iz diplomatskih izvora, sadašnji ambasador EU u Estoniji Aivo Orav premestiti na poziciju šefa Kancelarije evropskog bloka na Kosovu. Očekuje se da će Orav zameniti dosadašnjeg ambasadora Tomaša Sunioga na ovoj funkciji.

Ovaj potez nije samo personalne prirode, već ima i širu političku važnost, s obzirom na značaj koji Evropska unija pridaje dijalogu između Beograda i Prištine.

Lajčakov prelazak sa pozicije specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak preuzeo je funkciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine u aprilu 2020. godine, te je njegov prelazak na poziciju ambasadora u Švajcarskoj značajan korak u njegovoj diplomatskoj karijeri.

Očekuje se da će Lajčakova uloga u Švajcarskoj biti od velikog značaja, imajući u vidu važnost saradnje između EU i Švajcarske, kao i aktuelne teme koje se tiču evropske politike i međunarodnih odnosa.

Ovim imenovanjem, Miroslav Lajčak će doprineti daljoj jačanju diplomatskih veza između Evropske unije i Švajcarske, kao i unapređenju saradnje na različitim poljima od zajedničkog interesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading