RODITELJI ŽIVE HOROR FILM! ŠALJU DECU U ŠKOLU I NE ZNAJU DA LI ĆE SE VRATITI: Mala Vanja podigla sve na noge, građani uznemireni - traže promene u zakonu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonski psiholog Natalija Naumovska ističe da su ova ubistva izazvala kolektivnu traumu, nesigurnost i strah u celoj zemlji.

RODITELJI ŽIVE HOROR FILM! ŠALJU DECU U ŠKOLU I NE ZNAJU DA LI ĆE SE VRATITI: Mala Vanja podigla sve na noge, građani uznemireni - traže promene u zakonu

Foto: Profimedia, Društvene mreže

Dvostruko ubistvo koje je potreslo Makedoniju i ceo region, četrnaestogodišnje Vanje Gorčevske iz Skoplja i Panča Žežovskog iz Velesa, izazvalo je duboku zabrinutost i bes među građanima, koji tvrde da se trenutno kao društvo suočavaju sa ozbiljnim pitanjima.

Građani se pitaju kako je moguće da ovakvi monstruozni zločini budu izvršeni, dovodeći u pitanje efikasnost institucija i pozivajući na rigoroznije sankcije za one koji krše zakone.

Ovakva tragedija ostavlja trajne posledice na društvo, izaziva već danima strah među roditeljima i decom.

- Cela zemlja je potresena. Svaki roditelj koji je poslao dete u školu razmišlja u svojoj podsvesti da li će se to dete vratiti i kako će se vratiti, a nema ništa draže od deteta. Trauma se ne može ukloniti iz glave. U zatvorima ima ljudi koji će biti amnestirani i treba da se plašimo. Pa, nije to koledž, oni su tu zbog kriminala. Plašimo se i mi i naša deca - rekao je jedan građanin Makedonije.

Po mišljenju nekih građana, ovakvim događajima ostavlja se veoma loš utisak kao država u očima drugih.

- Veoma smo zabrinuti, razočarani. Šteta za dete, posebno uz vest da je otac umešan. Imam unuku kao što je Vanja i poredim je sa njom. I mi smo kao deca hteli da se krijemo, da lažemo, ali sada roditelji moraju jako da paze gde im deca idu, sa kim se druže. Ovde u Evropskoj uniji? Svima je ovo poznato. Ovo je sramota. Žalosno za Panča, ali za Vanju su se potresle kosti cele Makedonije - rekla je jedna građanka.

Druga žena kaže da je savetovala svom detetu da pazi sa kim kontaktira.

- Moja ćerka radi u Skoplju. Sinoć sam joj savetovala da pazi sa kim kontaktira, ali mi je rekla da je, naravno, oprezna, jer su ovo strašna vremena - rekla je Ankita, građanka.

Makedonski psiholog Natalija Naumovska ističe da su ova ubistva izazvala kolektivnu traumu, nesigurnost i strah u celoj zemlji. Ona naglašava važnost podrške roditeljima i deci kako bi prevazišli traumu, ističe takođe potrebu za promenama u zakonodavstvu.

- Nijedan čovek nije ostao ravnodušan na ove monstruozne postupke. To je posledica nezakonitosti koja vlada u zemlji, ako se ne uvedu brze promene, građani će tek tada potpuno izgubiti poverenje u funkcionalnost institucija. Smrt devojčice ostaviće trajne tragove i uticati na psihičko stanje njenih drugova iz razreda koji su šokirani, uplašeni, ali i veoma zabrinuti. Potrebna im je podrška kako bi uspešno prevazišli ovu tešku traumu. Kidnapovanje nije nešto što se dešava svaki dan, kao da smo svedoci horor filma koji se odvija na ulici usred bela dana, a negativno utiče na osećaj sigurnosti svih. Uspaničeni roditelji počeli su da traže načine da zaštite svoju decu, bilo preko telefona sa praćenjem lokacije ili ih vozeći u školu. Nema roditelja koji ne brine o bezbednosti svoje dece, a to je u ovom slučaju potpuno opravdano čak i ako su deca bezbedna. Ako žele da im pomognu, treba da rade sa njima kod kuće, obraćaju pažnju na njih i budu u potpunosti prisutni u razgovoru. Volela bih da se ovaj gnusni čin nikada više ne ponovi. To bi trebalo da bude upozorenje i alarm da se zaustavi i spreči bilo kakva vrsta nasilja, u domovima, školama i svuda. Svima nam je potrebnija ljubav, sloga, razumevanje i podrška više nego ikada - rekla je Naumovska za makedonske medije.

Osumnjičeni Ljupčo Palevski, koji je uhapšen u Turskoj, sada je fokus intenzivne istrage. 

Vesti o ovom tragičnom događaju su odjeknule u regionu, dok građani i dalje izražavaju saučešće porodicama žrtava.

Podsetimo, Vanja je, kako sumnja policija, oteta iz zgrade u kojoj je živela oko 7.30 ujutru. Otmičari, na čelu sa Palevskim, vezali su je i gurnuli u auto.

Tri sata nakon otmice, ona je ubijena. Policija sumnja da su se otmičari uspaničili jer je njena majka rano sve prijavila i oglašavala se u medijima.

Ubili su Vanju, a Palevski je pobegao, da bi konačno sinoć bio uhapšen. Troje uhapšenih je priznalo učešće u zločinu, dok je Vanjin otac negirao umešanost.

Vanjina majka Zorica je ranije za medije rekla da sumnja da joj je ćerka oteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading