VELJA MINIRA SUĐENJE, HOĆE DA PREPLAŠI ČETVRTOG SVEDOKA: Provaljen plan klana da se kupi vreme

Autor:

Hronika

30.06.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belivuk i ekipa žele da izvrše pritisak na jednog osumnjičenog koji pregovara s tužilaštvom o dobijanju povlašćenog statusa.

VELJA MINIRA SUĐENJE, HOĆE DA PREPLAŠI ČETVRTOG SVEDOKA: Provaljen plan klana da se kupi vreme

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock

Po prljavom scenariju, odnosno taktici Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, naprasno je u sredu prekinuto suđenje njima i njihovom klanu da bi kupili vreme da izvrše pritisak na pripadnika ovog klana koji je u pregovorima s Tužilaštvom za organizovani kriminal, a u vezi s dobijanjem statusa svedok-okrivljeni.

Dobro obavešteni izvor Republike navodi da su vođe klana očajne što će uskoro još jedan njihov saradnik propevati o zlodelima kao četvrti svedok tužilaštva.

O strahu od takvog raspleta vođe su progovorile i u sudnici ove sedmice, u toku iznošenja primedbi na svedočenja Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića, koji već imaju takav status.

Mesar povukao prvi potez

Vođe klana po dogovoru naizmenično prekidaju suđenje, a prvi je punomoćje braniocima otkazao Marko Miljković, zvani Mare Mesar, i to još na pripremnom ročištu. Posle toga su se advokati malo primirili kada su prozreli namere sudije da neće dopusti besomučna odlaganja svojstvena sudskim procesima.

FAMOZNA SVESKA

- Posle dve godine ćete dobiti još jednu famoznu svesku sa zločinima koje smo navodno napravili, pouzdano znam da tog četvrtog iz pritvora izvode pod izgovorom da ide kod doktora i psihijatra. Onda će tužilaštvo ovu trojicu pustiti niz vodu, a on će postati ključni svedok, samo što on neće da bude osuđen kao Lalić na 18 godina, to mu je mnogo, hoće manje, a biće okrivljen za mnogo više krivičnih dela nego Lalić. Videćete, sudija, da će biti tako - rekao je Belivuk.

Dan pre jezivog svedočenja silovanog mladića na stadionu Partizana Belivuk i Miljković su zavapili da su im prava ugrožena i da traže fer suđenje. Takođe su tražili da se ukine status trojici svedoka-okrivljenih, te da zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić štrajkuje glađu dok mu klan ne oprosti.

Belivuk kao prvi, a za njim i njegovi vojnici Nebojša Janković i Nemanja Ðurić, povukli su punomoćja advokatima. Na ovaj skandalozni zahtev sudija Vinka Beraha Nikićević odgovorila je da je jasno da je to deo strategije odbrane.

Belivuk kao Darko Šarić

Darko Šarić je u jednom od postupaka pre nekoliko godina otkazao punomoćje advokatima, bukvalno na isti način kao sada Belivuk, pa je lako pomisliti da je Lazarević Velji Nevolji "prepisao recept" od pljevaljskog narko-bosa.

- Punomoćje braniocima ne otkazujem jer sam nezadovoljan njihovim radom, već zato što sam revoltiran potezima predsednika sudskog veća - izjavio je tada Darko Šarić.

DA TRAJE ŠTO DUŽE

Belivuk je odbio da se izjasni ko će ga nadalje zastupati, priznavši da je iz bunta otkazao advokatima, a ne zato što dobro ne rade svoj posao ili su nešto pogrešili.

Sudija je ispoštovala proceduru i otkazala suđenje za mesec dana, do kada će pronaći mehanizam da se suprotstavi klanu i u njihovim narednim koracima, kao što je i ranije činila kad su orkestrirano osporavali punomoćja i tražili izuzeće i sudija i tužilaca u čitavoj piramidi.

- Prvi branilac vođa i većinskog dela klana, koji je bio i njihov saradnik budući da im je ustupio i kuću u Lisičjem potoku za jednu od njihovih baza, advokat Dejan Lazarević uveo je strategiju odugovlačenja ovog postupka, nadajući se promeni vlasti - objašnjava obavešteni izvor.

Lazarević je, međutim, u međuvremenu uhapšen s grupom Darka Šarića, ali je i dalje ostao odbrana iz senke Belivukovog klana.

- Optuženi su i do sada činili sve da se ovaj sudski postupak što više oduži i koristili su sve mogućnosti koje im zakon pruža. Lazarevićev plan je da se što više prolongira postupak jer se zna da najmanje sedam članova klana očekuje doživotna robija. Njegov branilac Đorđe Tomić se od aprila pridružio Belivukovoj odbrani uz advokate Nikolu Jerkovića i Dragana Malovića - navodi izvor Republike.

Sud ima rešenje za opstrukciju

Prema dosadašnjoj praksi, nije teško prozreti ideju da klan i naredni put otkaže suđenje tako što će nova trojica okrivljenih izraziti želju da smene advokate. Mada i tome ima leka, optuženima sud može dodeliti branioce po službenoj dužnosti, koji se trajno priključuju timu odbrane, čime se obezbeđuje prisustvo odbrane, čak i onemogućuju optuženi da manipulišu otkazivanjem punomoćja advokatima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading