SKANDAL ČUVALI ZA KRAJ: Otkazuju punomoćje advokatima da bi opstruisali suđenje!

Autor:

Hronika

28.06.2023

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnjem suđenju svoje izlaganje završava Nemanja Đurić, svoj iskaz dopuniće Aleksa Stošić, a govoriće I okrivljeni Vlade Draganić i Marko Miljković

SKANDAL ČUVALI ZA KRAJ: Otkazuju punomoćje advokatima da  bi opstruisali suđenje!

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

Marko Miljković i Veljko Belivuk

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u specijalnom sudu. Iznošenje primedbi na iskaze okrivljenih saradnika privodi se kraju, a danas će govoriti i Marko Miljković.

Očekuje se da sutra i prekosutra bude saslušan oštećeni I. S., kao i Jelena Veličković, supruga Gorana Veličkovića Goksija.

Sudija, stiglo mi je u pritvor pismo bez povratne adrese - neko me pritiska - žali se Belivukov vojnik! Sudija: "To nije moguće"

Dan pred jezivo svedočenje mladića kojeg je klan silovao, svoje primedbe na svedočenje trojice svedoka okrivljenih iznosi Nemanja Đurić. On je nastavio gde je juče stao zbog završetka radnog vremena suda. On je opovrgavao sve što je rekao Bojan Hrvatin kroz pitanje i odgovore. A gotovo poetski sve vreme se nešto pita i zaključuje. 

.- Zbog čega je uzeo 5,000 evra koje je rekao da je dobio za ubistvo Mladena Lazarevića, kad čovek on nije ubijen?  Meni ništa nije jasno šta je on rekao, nisu mi jasna njegova pitanja, ni izjave. Da li je istina samo jedna i kad je neko okrivljeni i kada potpiše sporazum? Nisam video da njega neko vezuje kao nas, i sve vreme je sa svojom porodicom, on priznao, a mi ne, i mi u pritvoru , a on nije. Hrvatin ne zna ni šta priča. Priznao je silna neka ubistva - rekao je Đurić. 

Republika

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

 

Optuženi se čudi po kom je rezonu Hratin naveo da se pre ubistava čistila prostorija.

- Kakva je to logika. Kome je prodavna droga po klubovima, meni uopšte nije jasno? On je fenomen, jedini čovek na svetu, koji se priseća kako vreme prolazi. Hrvatin je rekao da ima stan, lokale na Dedinju i kuću u Perastu, ali se skoro ništa ne vodi na njega. Prisetio se da se na njega vodi plac braće Budmir zbog kojeg je maltretiran  otac braće Budimir. Ne priznaje svoje nepokretnosti , a prisvaja tuđe, ni to ne razumem.  Smešno je što je Hrvatin rekao da su njegovi razlozi za sporazum što kavački klan neće da mu uplaćuje novac za kantinu.  - čita Đurić sa papira i nastavlja sarkastično se smejući: "To što je motor radio na javnom parkingu skroz je neuobičajeno, zar ne?".

Nemanja Đurić iznosi primedbe duže nego što je najavio i posle onih na račun svedočenja Hrvatina opovrgava ono što je pred sudom kazao Srđan Lalić. 

- Svašta je nešto rekao i Lalić kao i da smo kod navodne otmice Kojića vikali na prozor  i govorili "policija", a svi znamo da policija hapsi. Spominjao je i plan "B" i rekao kako treba neopaženo da izbacimo čoveka iz kombija, a ja ne znam kako to može. 

Đurić je rekao i da je tužilaštvo klan uhapsilo na rekla- kazala i bez dokaza. Smešno je da neko davljenjem nekom slomi vrat, kao što je rekao Lalić. A ja ne mogu da priznam dela koja nisam počinio- istako je Đurić i kazao da mu je u pritvor stiglo neko pismo.

- Meni je stiglo pismo, sigurno mimo vas, koje je trebalo da izvrši pritisak na mene, bez povratne adrese - izgovara on, a sudija njegove navode maltene odbacuje.

- Ne može mimo mene ništa da vam stigne- rekla je sudija, a Đurić zaključuje pretnjom: "Poručio bih onome ko je poslao pismo da mi ostavi povratnu adresu, da mu odgovorim".

Miljković podbočen rukom na govornicu u Specijalnom sudu viče: Prosipali su u Dunav Gligorijevića ili Veličkovića nije bitno koga...

Marko Miljković izlazi za govornicu i staje pred veće. Na sebi ima crno belu majcu i na stotine papira sa sobom. Pre njega je po planu trebalo da primedbe iznese Aleksa Stošić, ali Miljković ga je preduhitrio i počeo detaljno da predočava kako su se svedoci okrivljeni različito izjašnjavali na fotografije sa obale Dunava gde su se kretali članovi klana da bi prosuli ostatke samlevenih žrtava. 

- Sva trojica svedoka su navodno prosipali ostatke na nekakvom raskčenom delu šipražja, a različito se izjašnjavaju o fotografijama koje ste im predočavali. Prosipali Gligorijevića ili Veličkovića nije ni bitno koga..., a govore različito. U jednom iskazu su bili sva trojica u drugom samo dvojica.

Spasojević ne može da oceni visinu vatre, ali može vodostaj vode na osnovu kojeg prepoznaje mesto gde su prosipani ostaci. Prepoznaju uvalice, travke, oblik šipražja, boju bode, plaže i kako god, a ne mogu da opredele je li levo ili desno- govori Miljković podbočen jednom rukom, a povremeno i sa obe oslonjen na govornicu. 

Posle navoda o prosipanju ostataka, Marko Mesar drži sudiji predavanje o menjanju brzina u smartu i razlika među tim automobilima, čime hoće da kaže da smart kojim je prevezen navodno Veličković kada je otet, nije oduzet od Đurića. 

Klan traži pauzu: MIljković se obraća sudiji ozbiljno: Nije isto kad vas gledam odande i kad vas gledam odavde

Miljković kaže da je jedino Srđana Lalić dobro naučio datume iz optužnice, ukazujući da je najbolji đak tužilaštva, koje je po navodima optuženih instruisalo svedoke okrivljene, a da po neistini vezanoj za datume može da se potvrdi da Spasojević i Hrvatin lažu. Nakon ispitivanja svedoka od strane okrivljenih, uveren je da je i Lalić lažov. 

- Lalić tvrdi da smo opet na istom mestu prosipali ostatke, a on je kako je rekao učestvovao u svakom ubistvo, što znači od Veličkovića do Ljepoje sve na istom mestu, dok su drugi svedoci rekli da nisu prosipali uvek na istom mestu.  

Miljković kaže da su izjave Nikole Spasojevića i Bojana Hrvatina skroz kontradiktorne jer su različito govorili o otmici Gorana Veličkovića i pozicionirali u kukuruzu. 

- U oranici ne može da se sakrije, svi znamo da je to brisan prostor, a on kaže da može. Spasojević je pričao gluposti. Sećate se da je rekao da se smart kreće ka Beogradu i da je stao iza mene koji je krenuo na levi put.Hrvatin priča jedno, Spasojević se izjašnjava skroz drugačije  na sve okolnosti - ističe Marko Miljković. 

Drugooptuženi navodi kako je Srđan Lalić u toku odgovaranja na pitanja optuženih o istom rastojanju govorio jednom da se radi o desetini metara, drugi put o stotinak, a treći da ne ne može da opredeli rastojanje.

 - Sudija, ja znam da nije isto kada vas gledam odanede i kada vas gledam odavde  - rekao je Miljković. 

Pošto je okrivljeni Dejan Tešić preko sudske straže tražio dopuštenje od sudije da ode do toaleta, sudija je odredila polučasovnu pauzu radi odmora. 

Marko Miljković posle pauze izlazi za govornicu i kaže da je prešao temu metraža i kad Lalić ne zna ništa. 

Osvrće se Lalićeve  navode vezane za ubistvo Nikole Mitića i kaže da je nesaglan sa Hrvatinovim, štaviše kontradiktoran. 

Zatim kaže da su oprečno govorili i o kamerama na stadionu Partizana, te da je Lalić lagao da je brisao snimke sa kamera.

- Rekao je da  je osim sa naših brisao snimke i "iz fudbala", a navodili su da kamere navodno i nisu radile. Šta je Lalić brisao ako nisu radile kamere - glasno se pita Miljković i onda konstatuje kako niko sa Partizanovog stadiona iz kluba nije ispitivan u tužilaštvu vezano za kamere i izgovara:

- Mlati ti Laliću videćemo šta će biti na kraju. 

Mesar nadalje kaže da se nije desila otmica Nikole Mitića jer po Laliću on je već bio vezan i prebijen, a po Hrvatinu se lisice stavljaju kasnije.

 Hrvatin osim što se priseća delova iz optužnice, i iz tuđih izjava on se dakle priseća onog što je rekao Lalić ne mareći za ono što je prethodno on lično rekao. To što je pričao ne važi. 

Mi vidimo da je Lalić po Hrvatinovom iskazu taj koji sekira i da je on to radio uvek. Kako smo onda to radili Belivuk, ja, Budimir, Draganić itd?
Hrvatin je rekao da je plafon nizak i da nije mogao da zamahne sekirom, a Lalić je ovde pričao i pokazivao da je sa ramena zamahivao sekirom. Nije rekao da je Marko čučao ili nešto slično.

Marko Mesar u potpunosti osporava iskaze sve trojice svedoka okrivljenih

- Uzimamo premisu da je jedan govorio istinu, utvrđujemo da je drugi lagao i tako svaki put za svakog. Ako je Nemanja Đurić učestvovao i ranije u tome zašto bi mu kasnije Budmir ili neko drugi pokazivao put ka Ritopeku?! - pita se Miljković i navodi kako će stručnjaci za telekomunikacije osportiti iskaze svedoka.

- Stavljali su telefon u futrolu koja onemogućava signal, kako su posle navodili da su bazne stanice beležile podatke.Bazne stanice u Ritopeku pokazuju signal u krugu od deset kilometara, ali ne pokazuju mesto precizno, ne zna se jeste li na kraju ili na početku Ritopeka ili u kući. Videćete kada budu veštaci ovde govorili - naglašava Miljković. 

Vođa klana uz Veljka Belivuka, tvrdi da je Lalić svojim iskazom naneo štetu i stranim plaćenicima i da će odgovarati za to. 

- Da li zaista mislite da se Lalić ne bi interesovao za rupu od metka koja je ostala u zidu, a interesovao se GPS koji je navodno postavio karatisti
lalić može besomučno da laže i godinama će biti ispitivan od stranih plaćenika, i službenika po ambasadama
- zaključuje Miljković. 

On nastavlja sa osvrtom na kuću smrti u Ritopeku na fotografijama koje su predočene na sudu. 

- Osporava da je Lalić ikada video tragove krvi Lazara Vukićevića na zidu jer je prvo govorio da ih je video na prizemlju, pa u skrivenoj prostoriji. On tako pedantan ne čisti tragove krvi i niko ih ne čisti. Imamo situaciju kad je Hrvatin navodno špaklom skidao tragove Nikole Mitića i posle kreči - ispričao je Miljković. 

On se potom izdao šta je okosnica njihove odbrane i opet je izgovorio svoju devizu ali posredno, da nema dela, ako nema tela. 

- Čitao sma neke doktorate i zaista ne možemo da utvrdimo na osnovu nekoliko kapljica krvi da li je neko živ ili mrtav. Moramo da imamo obdukcioni nalaz , ako proceni tužilaštvo  vreme smrti i sve što treba. Objekat krivičnog dela je telo i mi to nemamo. Ovo što imamo je mogao svako da ispriča i to nije dokaz - govori Marko gledajući sudiju u oči. 

Muk u sudnici, on pravi cirkus: Prijavljujem se da me ovde dave petožilnim kablom 

Marko Miljković posle poentiranja na temu podmetnutih dokaza kojima se pere za sva zlodela koja im se optužnicom stavljaju na teret, vraća se na ubistvo koje su poslednje počinili prema optužnici, ubistvo Pink Pantera iz Niša-Milana Ljepoje. 

- Ja koliko znam u prodavnicu moramo da nosimo kesu. Kad budemo mogli u kabl da stavimo stvari iz prodavnice, nosićemo kabl. Lalić je rekao da je negodovao, da je video da je Ljepoji ruka slomljena i da je humanije da mu se obmota žica oko vrata. On kaže da je uzeo strujni kabl, što implicira da su ga davili strujnim kablom. Hrvatin kaže da su uzeli kesu i krenuli da ga dave, pa da je Lalić sugerisao da uzmu kabl. Hajde što ne razlikuju žicu i kabl, ali kesu i kabl?!To je fascinantno - rekao je Miljković.

Miljković je, kao što je i Belivuk pre dva dana rekao da ga četvorica dave kablom usred sudnice. 

- Prijavljujem se da me u sudu dave petožilnim kablom, jer je to nemoguće - rekao je Miljković. 

Dodao je da mu najviše bode oči iskaz u kom je Hrvatin rekao da su se posle ubistva Milana Ljepoje skinuli i presvukli i da je Draganić skupio stvari da bi mogli da ih koriste sledeći put.

Navodno smo uvek palili stvari, što bi bismo sada ostavljali za sledeći put? Glavno pitanje ko je to trebao da bude ubijen sledeći put? Niko nije ubijen, navodno, posle Ljepoje, policija nas je opservirala - rekao je Miljković.

Veljko Belivuk traži reč, dok Miljković napušta govornicu.

Sudija moli da se aplauz okrivljenih prekine

- Molim bez aplauza - rekla je sudija.

Belivuk izražava poštovanje sudiji i traži da se tužilaštvo izjasni da li su odustali od gonjenja svedoka okrivljenih za dela koja su priznali, a koja nisu obuhvaćena sporazumom. 

 - Citiraću sam sebe - ono što sma ranije rekao, ja neću pristati na nastavak postupka dok se ne reši zahtev za izuće tužilaca, ali i dok se ne reši statsu svedoka okrivljenih.

Tražim odgovore na pitanja

- Poverljiv razgovor sa tužiocem, to u zakonu ne postoji. Je li Lalić vođen mimo zakona kod tužioca , te odgovore zahtevamo da bi podneli krivične prijave.  Ja ne verujem šta tamo piše u tim njihovim sveskama. Tražimo na uvid sveske svedoka saradnika jer imamo na to pravo - rekao je Belivuk i kazao da otkazuje punomoćje braniocima.

Za njim izlazi za govornicu Nebojša Janković i sledi ga Nemanja Đurić sa istim obaveštenjem. 

Sudija pita svu trojicu da li mogu da se opredele za nove advokate, a oni odgovaraju da je ovo samo vid njihove borbe da bi dobili odgovore na pitanja i da bi bili ispunjeni zahtevi, a ne zato što su nezadovoljni odbranom. 

Na ovaj način  okrivljeni su sprečili nastavk suđenja zakazan za još dva naredna radna dana ove sedmice.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading