POSLE KANA SLEDI VENECIJA: Ovo su detalji o predstojećem filmskom festivalu!

Autor:

Zabava

27.05.2024

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova filmska smotra zakazana je za 28. avgust.

POSLE KANA SLEDI VENECIJA: Ovo su detalji o predstojećem filmskom festivalu!

Foto: Credit: MUSTAFA YALCIN / AFP / Profimedia

Međunarodni filmski festival u Kanu, 77. po redu, završen je spaktakularnom dodelom nagrada, te je Zlatna palma pripala Šonu Bejkeru za film "Anora". Gotovo niko uoči festivala nije svrstavao ovo ostvarenje među favorite, a on je odneo pobedu među velikim produkcijama sa najvećim holivudski zvezdama, a reč je o priči o mladoj striptizeti iz Bruklina, koja se udaje za sina ruskog oligarha. 

Znam da ću se i dalje boriti za bioskop. Kao filmski stvaraoci moramo da se borimo da sačuvamo film živim. Gledanje filmova kod kuće uz mobilni telefon u ruci i čitanje mejlova, nije dobar način. Gledanje filmova sa drugima u bioskopu jedno je od najlepših iskustava. Delimo smeh, tugu, bes strah i prolazimo kroz katarzu sa prijateljima i nepoznatim ljudima - to je svetinja. Budućnost filma je tamo gde sve počelo u bioskopu - rekao je Šon Bejker, reditelj.

Republika

Foto: Credit:DGP/imageSPACE / MEGA / The Mega Agency Marina Takimoto / Zuma Press / Profimedia

Frensis Ford Kopola

Glavni konkurent pobedničkom filmu kriminalistička komedija "Emilija Perez" Žaka Odijara dobio ja nagradu žirija, a za najboljeg reditelja proglašen je portugalac Migel Gomes za "Veliko putovanje". 

Džordžu Lukasu je dodeljena počasna Zlatna palma koju mu je uručio stari prijatelj Frensis Ford Kopola.

U selekciji Kratkog filma, Zlatnu palmu osvojio je "Čovek koji nije hteo da ćuti" hrvatskog reditelja Nebojše Slijepćevića. U filmu igraju Goran Bogdan i Dragan Mićanović, a u radu žirija koji je ocenjivao kratke filmove u Kanu, učestvovao je naš reditelj Vladimir Perišić.

Republika

Foto: Thierry Stefanopoulos / KCS Presse / Profimedia

Piter Vir

Nakon Kana sledi festival u Veneciji, a kroz nekoliko dana trebalo bi da izađu i prve prognoze koji reditelji bi ove godine mogli da se pojave na Mostri, dok će zvanična objava prvih naslova u takmičarskoj selekciji uslediti u narednim nedeljama.

Ono što je za sada poznato je da će 81. izdanje najstarijeg filmskog festivala na planeti početi 28. avgusta i trajaće do 7. septembra. Žirijem će ove godine u Veneciji predsedavati proslavljena francuska glumica Izabel Iper, dok će Zlatnog lava za životno delo dobiti čuveni australijski reditelj Piter Vir.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading