SRPSKI REDITELJ "VEDRI I OBLAČI" U KANU! Vladimir Perišić stigao na Kroazetu da odabere dobitnike Zlatne palme!

Autor:

Zabava

22.05.2024

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimiru Perišiću je pripala čast da bude član žirija na Kanskom filmskom festivalu.

SRPSKI REDITELJ "VEDRI I OBLAČI" U KANU! Vladimir Perišić stigao na Kroazetu da odabere dobitnike Zlatne palme!

Foto: Credit: Simone Comi / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Srpski reditelj Vladimir Perišić prošetao je crvenim tepihom u Kanu, gde će kao član žirija odlučivati o tome ko će biti ovenčan Zlatnom palmom, prestižnim priznanjem ovog filmskog festivala.

Tvorac filmova "Lost Country" snimanom u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", "Obični ljudi", "Dremano oko" i drugih, jedan je od onih koji ove godine "vedre i oblače" u Kanu, budući da će odlučivati o dobitnicima Zlatne palme u konkurenciji za najbolji kratki film. I to uz elgijsku glumicu Lubnu Kazabal, francusku rediteljku, scenaristkinju i producentkinju Mari Castij Mentjon – Sar, italijanskog producenta i filmskog selektora Paola Moretija, francusku producentkinju i rediteljku Klodin Nugare.

Republika

Foto: Credit: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

Ovaj žiri će dodeliti i tri La Cinef nagrade, u selekciji filmova Kanskog festivala posvećenoj filmskim školama.

Perišić se takođe pojavio na crvenom tepihu na premijeri komedije "Marcello Mio", koja je nominovana za sedam Zlatnih palmi.

U trci za najprestižniju nagradu, kako je najavljeno, ove godine je 11 kratkih filmova iz deset zemalja, a Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje, 25. maja tokom svečane ceremonije zatvaranja 77. Kana, uručiće predsednica žirija Lubna Kazabal.

Foto: Credit: CHRISTOPHE SIMON / AFP / Profimedia

 

Inače, Vladimir Perišić j diplomirao u pariskoj filmskoj školi La Fémis, a njegov diplomski rad, kratki film "Dremano oko", predstavljen je u Kanu 2003, u selekciji Cinéfondation. Godine 2009. režirao je svoj prvi dugometražni film "Ordinary People", uzbudljivu ratnu priču koju je napisao sa Alis Vinokur, a prikazana je u zvaničnom programu Nedelja kritike (Semaine de la critique) u konkurenciji za nagradu Kaméra d’Or. Na Kanski filmski festival se vratio 2014. sa omnibusom "Mostovi Sarajeva", prikazanim u programu Specijalne projekcije, koji predstavlja kolektivni rad trinaest renomiranih evropskih filmskih stvaralaca o istoriji bosanske prestonice, u kojem je Perišić režirao segment "Our Shadows Will".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading