PRVI PUT U RUKE KOMŠIJAMA: Hrvatski film osvojio Zlatnu palmu u Kanu - u njemu glumi i naš POZNATI GLUMAC! (FOTO)

Autor:

Zabava

26.05.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film Čovek koji nije mogao da ćuti Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Kanu prikazuje u glavnom takmičarskom programu!

PRVI PUT U RUKE KOMŠIJAMA: Hrvatski film osvojio Zlatnu palmu u Kanu - u njemu glumi i naš POZNATI GLUMAC! (FOTO)

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@AntitalentProdukcija

Film "Čovek koji nije mogao da ćuti" reditelja i scenariste Nebojše Slijepčevića, u produkciji Katarine Prpić i Danijela Peka, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Kanu. Svečanoj premijeri su prisustvovali reditelj, scenarista, producenti, koproducentkinja i glumci Goran Bogdan, Aleksis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš i drugi. Producentkinja Katarina Prpić izjavila je da je stvaranje ovog filma bilo važno iskustvo koje je zahtevalo maksimalan doprinos svakog člana ekipe, ističući jasnu redateljsku viziju Nebojše Slijepčevića kao ključni faktor za uspeh filma.

- Biti u zvaničnoj konkurenciji Filmskog festivala u Kanu je velika čast, ali i priznanje za dobro obavljen posao. Sve vreme stvaranja ovog filma bili smo uvereni da radimo nešto važno. Bili smo verni Nebojšinoj redateljskoj viziji koja je tako jasno postavljena da je svaki autor i član ekipe mogao da da svoj maksimalan doprinos. Ovaj film je dokaz da je stvaranje filma kreativna saradnja više ljudi i drago nam je da su neki od njih danas ovde - rekla je, prenosi Index.hr.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@AntitalentProdukcija

"Čovek koji nije mogao da ćuti"

Prvi hrvatski film koji je osvojio Zlatnu palmu

Film Čovek koji nije mogao da ćuti Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Kanu prikazuje u glavnom takmičarskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition). Pre njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Film je u kratkometražnu konkurenciju uvršten među više od 4200 prijava.

- Publika u Kanu je izuzetno navijačka i jako podržava filmove, tako da je svaka projekcija ovde dobro prihvaćena i uvek je dobra atmosfera. Kada imate film u bilo kojem od tri programa u Kanu, možete biti jako ponosni, a činjenica da je ovaj film u službenoj konkurenciji veliki je uspeh jer konkuriše za verovatno najvažniju filmsku nagradu na svetu, Zlatnu palmu. Jako smo sretni i stvarno mislim da ovaj film to zaslužuje i veselimo se što smo u tako dobrom društvu - izjavio je producent Danijel Pek.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@AntitalentProdukcija

Goran Bogdan

Priča o ratnim godinama

Radnja filma zbiva se 27. februara 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički voz na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje se da im se suprotstavi.

Scenario za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je reditelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Aleksis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

- Fantastično je iskustvo bilo snimati s međunarodnom ekipom. Glumci dolaze iz mnoštva zemlja - tu je Goran Bogdan, naš glavni glumac koji mi je bio prvi izbor i bio sam sretan što je našao vremena za film, iako je bio zaista prebukiran. Zatim, imamo francuskog glumca Aleksisa Manentija koji je jednako bukiran i koji je, takođe, za nas našao nekoliko dana. Imali smo i Dragana Mićanovića koji je došao iz Beograda. Sve u svemu, imali smo 'all star' ekipu i to se vidi u filmu. Bolje nije moglo biti i jako sam zahvalan i sretan zbog toga - dodao je Slijepčević, prenosi "Blic".

Republika

Foto: Credit: Alberto Terenghi/Ipa / ipa-agenc / IPA / Profimedia

Dragan Mićanović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading