PREMINULA SLAVNA REŽISERKA: Njen suprug je ZAUVEK promenio filmove, svet umetnosti ZAVIJEN U CRNO!

Autor:

Zabava

13.04.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elenor Kopola preminula u 88. godini!

PREMINULA SLAVNA REŽISERKA: Njen suprug je ZAUVEK promenio filmove, svet umetnosti ZAVIJEN U CRNO!

Foto: Instagram/artistanotocias

Američka režiserka Elenor Kopola, supruga slavnog Frensisa Forda Kopole, preminula je u 88. godini u svom domu u Ruterfordu u Kaliforniji. Rođena kao Elenor Nil 4. maja 1936. godine u Los Anđelesu, odrasla je u Hantington Biču i diplomirala primenjeni dizajn na Univerzitetu Kalifornije u istom gradu.

Kopola je osvojila nagradu Emi 1992. godine za film "Hearts of Darkness", koji je dokumentovao snimanje kultnog filma "Apokalipsa sada", režiranog upravo njenim suprugom. Ovaj film pruža uvid u izazove i kontroverze sa kojima se Frensis Ford Kopola suočavao tokom stvaranja remek-dela.

Pored toga, Elenor Kopola se istakla i kao režiserka romantičnih komedija poput "Paris Can Vait" (2016) i "Love Is Love Is Love" (2020), pokazujući svoju raznovrsnost i talenat za različite žanrove.

Njena umetnička delatnost nije se svodila samo na film. Kopola je takođe bila aktivna u vizuelnoj umetnosti, izlažući svoje fotografije, crteže i konceptualne radove u mnogim galerijama i muzejima širom sveta.

Elenor je upoznala Frensisa Forda Kopolu dok je radila kao pomoćnik umetničkog direktora na horor produkciji Rodžera Kormana "Demencija 13", koja je bila i Frensisov rediteljski debi. Venčali su se 1963. godine, a njihova ljubavna priča ostala je inspiracija mnogima.

Frensis Ford Kopola je najpoznatiji po svom filmu "Kum" iz 1972. godine, koji se smatra zaštitnim znakom američkog gangsterskog filmskog žanra. Njih dvoje su zajedno ostavili neizbrisiv trag u filmskoj industriji.

Elenor Kopola će ostati upamćena kao talentovana umetnica koja je doprinela filmskoj umetnosti i ostavila iza sebe nezaboravno nasleđe. Njena dela će nastaviti da inspirišu i oduševljavaju generacije filmofilа.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading