"ZLATNI MEDVED" ZA SKORSEZEA: Reditelj nagrađen za životno delo!

Autor:

Zabava

21.02.2024

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priznanje mu je dodeljeno na svečanoj ceremoniji u okviru Berlinskog filmskog festivala.

"ZLATNI MEDVED" ZA SKORSEZEA: Reditelj nagrađen za životno delo!

Foto: Sebastian Christoph Gollnow/dpa via AP/Tanjug

Američki reditelj Martin Skorseze (82) primio je počasnog "Zlatnog medveda" za životno delo na ovogodišnjem Berlinskog filmskog festivala.

U saopštenju povodom nagrade Berlinale navodi se da je oskarovac Skorseze jedan od "najuticajnijih reditelja u svetu filma".

- Velika nam je čast što još jednom na festivalu Berlinale možemo da pozdravimo velikog prijatelja festivala i uručimo mu našu najvažniju nagradu - saopštili su voditelji festivala.

Republika

Foto: Sebastian Christoph Gollnow/dpa via AP/Tanjug

Martin Skorseze dobio "Zlatnog medveda"

Nakon dodele nagrade prikazan je Skorsezeov film "Dvostruka igra" iz 2006. godine.
Pre dodele nagrade Skorseze je na konferenciji za novinare izrazio optimizam kada je reč o budućnosti filma.

- Ne mislim da film umire nego se samo menja - rekao je reditelj, koji je u nastavku govorio o istoriji Berlinala i o tome kako je to uticalo na njega kao filmskog stvaraoca, posebno podsećajući na festival 1968, kada je Brajan De Palma osvojio Srebrnog medveda za "Pozdrave".

Republika

Foto: Sebastian Christoph Gollnow/dpa via AP/Tanjug

 

- Bio je to veoma važan događaj i bio je to prava prekretnica za sve nas - za Brajana, naravno, i dalje za sve nas koji smo u to vreme radili niskobudžetno u Americi, posebno ne u Holivudu. Niskobudžetna, nezavisna ostvarenja bila su prilično retka u Americi u to vreme i pomoglo je da otvori put za filmske stvaraoce poput Džima Mekbrajda i Fila Kaufmana, mene. To je bilo značajno u smislu da su studiji počeli da nas shvataju ozbiljno… To mi je utrlo put da se sretnem sa Bobom De Nirom i da ga postavim u "Ulice zla" i 10 godina kasnije, došao sam u Berlin na prvi put sa "Razjarenim bikom" 1980. i onda sa Rolingstonsima sa "Shine a Light", a zatim ponovo sa 'The 50 Year Argument" - rekao je Skorseze.

Berlinale je otvoren prošle nedelje i trajaće do 25. februara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading