Otkrivena povezanost MASONA i kraljevske porodice! Veliki majstor masonske lože je kraljičin BRAT, a evo ko je još bio slobodni zidar!

Autor:

Zabava

24.10.2022

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraljevska porodica blisko je povezana sa Velikom masonskom ložom.

Otkrivena povezanost MASONA i kraljevske porodice! Veliki majstor masonske lože je kraljičin BRAT, a evo ko je još bio slobodni zidar!

Foto: Tanjug/AP

Za mnoge poznate ličnosti i svetske moćnike se oduvek spekulisalo da su članovi masonske organizacije, naročito za članove kraljevske porodice.

Pričalo se i da je kraljica Elizabeta bila šefica masonima u Engleskoj, ali je istina potpuno durgačija. Prema pisanju medija, Veliki majstor masonske lože u Velikoj Britaniji je kraljičin rođak, princ Edvard, vojvoda od Kenta.

Republika

Foto: Tanjug/AP,Profimedia

Kraljica Elizabeta

Princ Edvard i kraljica Elizabeta su rođaci po očevima koji su bili braća. Princ Edvard je mason već 57 godina, a kako se navodi, samo je 2017. godine odradio 20 angažmana povezanih sa slobodnim zidarstvom. Princ Filip je takođe bio član masonske lože - mornaričke lože i to punih 67 godina.

Republika

Foto: youtube.com/The Royal Family

Princ Edvard

Inače, princ Edvard je 2019. godine posetio Beograd kako bi prisustvovao 100 godina od osnivanja masonske Velike lože Jugoslavije. U Narodnom pozorištu je tada održana svečana proslava, a dan kasnije je prisustvovao proslavi povodom veka osnivanja Velike lože Jugoslavije koja je upriličena u jednom prestoničkom hotelu. Na skupštinije bilo preko 25 najznačajnijih stranih delegacija, kao i posebni gosti iz svih bivših jugoslovenskih republika. Delegacija Regularne velike lože Srbije RVLS je na lični poziv Edvarda posetila London 2011. godine i on je još tada obećao da će posetiti Srbiju.

- Poštujući sve principe slobodnog zidarstva i vekovima stara pravila, Regularna velika loža Srbije (RVLS) jeste jedina suverena, prava, regularna i priznata Velika slobodnozidarska loža na teritoriji Srbije koja nastavlja tradiciju i pravni je naslednik Velike lože Jugoslavija, osnovane 1919. godine. Priznata je od preko 140 velikih regularnih loža iz celog sveta - navedeno je na sajtu RVLS.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Princ Filip

Iako se negiralo kraljičino članstvo u Velikoj masonskoj loži, 2013. godine je jedan detalj na bolničarki koja je lečila kraljicu kada je imala zdravstvenih problema privukao pažnju javnosti.

Radi se o pojasu na čijoj kopči su se nalazila dva važna simbola - ukršteni uglomer i šestar, kao i pentagram. Ova kopča se daje sestrama koje rade u bolnicama koje su osnovali masoni i u kojoj se pružaju besplatne usluge za slobodne zidare.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta navodno nije bila član masonske lože

Inače, Kralj Džordž Peti i kraljica Marija otvorili su Kraljevsku masonsku bolnicu 1933. godine, a 1948. je tu osnovana Škola za medicinske sestre, koja je vrlo brzo stekla reputaciju zbog visokokvalifikovanih medicinskih sestara čije su srebrne kopče za kaiš postale posebna čast među profesijom. Iako je bolnica prestala da postoji još 1992. godine, neke od medicinskih sestara ove pojaseve i dan danas nose.

Poznato da je pet britanskih kraljeva u prošlosti bilo u masonskim ložama, te iznenađuje činjenica da se među njima ne pominje i kraljica Elizabeta, a jedan od najpoznatijih masona je upravo njen otac kralj Džordž VI.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading