Bred Pit ima čudnu BOLEST! Isplivala dijagnoza čuvenog glumca i nije nimalo NAIVNA

Autor:

Zabava

06.06.2022

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bred Pit je teško bolest, a njegova dijagnoza nije naivna.

Bred Pit ima čudnu BOLEST! Isplivala dijagnoza čuvenog glumca i nije nimalo NAIVNA

Foto: Tanjug/AP

Bred Pit

Glumac Bred Pit boluje od prosopagnozije što u prevodu sa grčkog znači nemogućnost prepoznavanja lica.

Ponekada to se može odnositi ne samo na rođake bolesne osobe, već i na partnera ili roditelje.

U ekstremnim slučajevima, prosopagnozija se može manifestovati u činjenici da pacijent nije u stanju da prepozna ni svoje lice. Uz to ide i topografska agnozija, što bi u bukvalnom prevodu značilo nepoznavanje geografskih pojmova.

Pacijent sa tom dijagnozom ne prepoznaje mesta i ima veće poteškoće da se vrati kući. Javlja mu se i problem sa razlikovanjem različitih stvari, na primer vrste pisanja, biljaka, životinja. Oko dve odsto stanovništva boluje od najteže vrste bolesti, a deset odsto je lakše oseća. Ova grupa uključuje ljude koji prepoznaju svoje rođake, ali imaju problema sa upoznavanjem drugih ljudi.

Foto: youtube/screenshot

Bred Pit bolestan

 

 

Specijalisti za bolesti do sada nisu pronašli specifične uzroke prozopagnozije. Prema njihovim pretpostavkama , uzroci prosopagnozije mogu biti u abnormalnom funkcionisanju temporalnog režnja ili nervnih puteva koji povezuju različite delove mozga . Veoma važan element je vretenasto lice. To je zbog činjenice da su ova mesta odgovorna za upoređivanje slika koje vidimo u datom trenutku sa onima koje smo ranije zapamtili. Prema jednoj hipotezi, uzroci prosopagnozije mogu biti povezani sa oštećenjem vidnog korteksa, koji se nalazi u desnoj hemisferi mozga. Prema naučnicima , uzrok prosopagnozije takođe može imati izvor u genetskoj mutaciji. U zaključku, može se reći da uzroci prosopagnozije mogu proizaći kako iz urođenih abnormalnosti, tako i iz nezgoda u kojima je oštećen jedan od delova mozga koji se odnosi na vid.

Foto: youtube.com/printscreen

Bred Pit glumac

 

Lečenje prosopagnozije praktično nije moguće. Do sada nije razvijen nijedan lek, procedura ili terapija koja bi mogla da izleči pacijenta sa prosopangozijom. Međutim, postoje načini da se smanje efekti ove bolesti. Ako je došlo do oštećenja mozga,  moždanog udara ili teške traume, lekovi se koriste za poboljšanje cirkulacije u mozgu. Drugi način je psihološka terapija, koja uključuje vežbanje pamćenja. Za lečenje prosopagnozije preporučuje se i preduzimanje koraka za prepoznavanje ljudi po detaljima. To može uključivati, na primer, neobičnu frizuru, mladež, činjenicu da osoba nosi karakterističan predmet ili da uvek šeta sa psom kojeg pacijent prepoznaje. Međutim, problem je situacija u kojoj takva osoba izađe sama, a onda sretne stranca.

Foto: Tanjug/AP

Bred Pit ima prosopoagnoziju

 

Prognoza za prosopagnoziju, nažalost, ne obećava. Jako je teško da se bolesno osoba efikasno izleči. Jedno od retkih rešenja su farmakološki tretman - ako je moguće - i učešće u psihološkoj terapiji i treningu pamćenja. Prosopagnozija se ne može potpuno izlečiti, ali možemo je učiniti manje opterećujućom za vas, piše Espreso.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading