Čovek koji je srušio Nobela osuđen na dve godine zatvora

Autor:

Zabava

02.10.2018

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na početku nedelje u kojoj se objavljuju dobitnici Nobelovih nagrada iz raznih oblasti, stokholmski sud je objavio presudu u vezi sa seksualnim skandalom zbog kojeg ove godine neće biti dodeljena nagrada za književnost!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bračni par u centru skandala koji je potresao Nobelov komitet i ceo svet

Naime, suprug nekadašnje članice Nobelovog komiteta Katarine Frostenson fotograf Žan-Klod Arno juče je osuđen na dve godine zatvora zbog silovanja jedne žene 2011.

 

Sud je saopštio da je odluka doneta jednoglasno iako je tužilac tražio od tri godine zatvora za Arnoa, Francuza koji je bio važna kulturna figura u Švedskoj i koji je negirao optužbe.

Podsetimo, početkom maja je pesnikinja Frostenson višestruko optužena za korupciju i curenje informacija o laureatima, dok je njenog supruga čak 18 žena optužilo da ih je neprimereno dodirivao i seksualno uznemiravao.

Susreti, nasrtaji i ucene odvijali su se, navodno, mahom na događajima koje su organizovali Arnoov kulturni klub i Švedska akademija u Parizu i Stokholmu, ali su mnoge žene odlučile da ostanu anonimne.

Njegove žrtve optužile su i Švedsku akademiju da je godinama unazad bila upoznata sa skandaloznim ponašanjem svog prijatelja i saradnika, a da nije reagovala na mnogobrojne prijave. Zbog afere koja je potresla javnost, osim Arnoove supruge, još pet drugih članova akademije podnelo je ostavke.

Iako je ranije saopšteno da će ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost biti dodeljena naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019, izvršni direktor Nobelove fondacije Lars Hejkensten u petak je nagovestio da bi i sledeća godina mogla da prođe bez dodele prestižnog priznanja. On je upozorio Švedsku akademiju i da će, ukoliko ne popravi ukaljani imidž, biti pronađen domaćin dodele koji ima bolju reputaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading