PODRŠKA JEZDIĆU! Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Dragan Mićanović i drugi glumci PROTESTUJU zbog zabrane izvođenja "Knjige o Milutinu" na Kosovu!

Autor:

Zabava

16.05.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramski umetnici izrazili duboku zabrinutost zbog sprečavanja izvođenja monodrame u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

PODRŠKA JEZDIĆU! Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Dragan Mićanović i drugi glumci PROTESTUJU zbog zabrane izvođenja "Knjige o Milutinu" na Kosovu!

Foto: Tanjug/Nikola Vukelić, ST/Nikola Mutić

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra bude prevezena na Kosovo i Metohiju, čime je sprečeno njeno izvođenje u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću. Ekipa predstave na čelu sa Nenadom Jezdićem zaustavljena je na prelazu Jarinje, te im nije dozvoljeno da uđu na Kosovo!

Ovaj skandalozni čin prištinskih vlasti zgrozio je javnost u Srbiji. Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) izrazilo je protest i duboku zabrinutost zbog zabrane ulaska na Kosovu kolegi Nenadu Jezdiću i predstavi "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra.

Republika

Foto: ATA Images

 

- Ovakav nasilnički čin bez presedana nad umetnošću i pravu našeg naroda na Kosovu i Metohiji samo je još jedan dokaz o zlonamernosti i bahatosti onih koji bi da sasvim i na svaki mogući način još više obesprave naš narod kome je već skoro svako pravo uskraćeno - navodi se u saopštenju UDUS-a, čiji je predsednik dramski umetnik Nebojša Dugalić, dok su među članovima Svetlana Ceca Bojković, Tanja Pjevac, Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Svetozar Cvetković, Dragan Mićanović i mnoga druga istaknuta glumačka imena.

Udruženje je uputilo apel nadležnim institucijama i međunarodnoj javnosti da najoštrije osude ovakvo postupanje i stanu u odbranu barem elementarnih ljudskih prava, kada su već sva druga odavno oduzeta i poništena.

U saopštenju UDUS izražava i bojazan da takve namerne provokacije i pojačavanje i inače opasnih tenzija na Kosovu ne ostavljaju prostora "za uzmak i dobru volju, već da prinuđuju na hitnu i oštru reakciju, kako domaće i tako i međunarodne javnosti".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading