MILAN MARIĆ PRUŽIO PODRŠKU NENADU JEZDIĆU! Glumac OŠTRO OSUDIO skandalozni postupak prištinskih vlasti

Autor:

Zabava

15.05.2024

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kulturna elita se podigla na noge nakon što je Nenadu Jezdiću zabranjen ulazak na Kosovo.

MILAN MARIĆ PRUŽIO PODRŠKU NENADU JEZDIĆU! Glumac OŠTRO OSUDIO skandalozni postupak prištinskih vlasti

Foto: ATA Images

Ekipi predstave "Knjiga o Milutinu", na čelu sa Nenadom Jezdićem, juče je zabranjen ulazak na Kosovo gde je trebalo da bude odigrana monodrama u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću. Ova skandalozna odluka prištinskih vlasti izazvala je burne reakcije srpske javnosti.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su juče da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu” Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo i Metohiju. Nenad Jezdić se juče oglasio povodom ovog skandala i potez prištinskih vlasti okarakterisao kao "antikulturni i antipozorišni".

Glumac Milan Marić oglasio se ovim povodom i pružio podršku starijem kolegi.

Grozna i sramotna odluka da se Zvezdara teatru i Nenadu Jezdiću ne dozvoli ulazak na Kosovo - napisao je poznati glumac na društvenoj mreži Iks.

Foto: Printskrin/x mreža/@eugensmesni

 

Iz Zvezdara teatra juče su saopštili:

- Posle jučerašnje zabrane patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo, danas je zabranjena i jedna predstava. Nakon niza zabrana, počevši od politčkih preko ekonomskih, verskih i drugih, na red je došla i kultura, zabranjeno je sve što ima predznak srpskog. Kao pozorište koje tradicionalno repertoarski neguje domaći tekst, ulagaćemo i dalje napor da svoje predstave odigramo pred svakom publikom koja želi da ih pogleda, bez obzira na prepreke bilo koje vrste jer kultura ne poznaje granice - navode iz Zvezdara teatra.

Republika

Foto: ATA Images

 

Nenad Jezdić se oglasio povodom ovog skandala.

Najblaže rečeno tužno! Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silna i to prema jednom pozorištu. Necivilizacijski čin,antikulturni i antipozorišni. Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu "Knjiga o Milutinu", jeste odraz straha i panike. Sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama. Radovalo bi me da i ljudi albanske populacije na Kosovu mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora. "Knjiga o Milutinu" je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija u nazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu izuzetno - primitivno! - ogorčeno je rekao Nenad.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Antigona

15.05.2024 15:32

I, da li se neko obratio UNESCO'u protestnim pismom? Ili cete laprdati po tabloidima.?