"KURTIJU SMETA SRPSKA KULTURA": Petar Petković oštro reagovao na zabranu izvođenja "Knjige o Milutinu" na Kosovu

Autor:

Zabava

14.05.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Jezdić je večeras trebalo da izvede 202. put predstavu "Knjiga o Milutinu", u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, a sutra uveče u Leposaviću.

"KURTIJU SMETA SRPSKA KULTURA": Petar Petković oštro reagovao na zabranu izvođenja "Knjige o Milutinu" na Kosovu

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, ATA Images

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da su bezumne odluke Kurtija i danas na delu.

Kako je rekao na platformi Iks, nakon skandalozne zabrane patrijarhu Porfiriju, danas je sprečen i Nenad Jezdić da u Kosovskoj Mitrovici nastupi u predstavi "Knjiga o Milutinu".

- Kurtiju ne smeta naci nasleđe Džafera Deve, ali zato smeta srpska kultura i glumci! - napisao je Petković.

Kancelarija je ranije danas objavila da su vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave "Knjiga o Milutinu" Zvezdara teatra bude prevezena na Kosovo u Metohiju, čime su onemogućili da se ta predstava, u kojoj glumi Nenad Jezdić, odigra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Jezdić je večeras trebalo da izvede 202. put predstavu "Knjiga o Milutinu", u Kulturnom centru u Kosovskoj Mitrovici, a sutra uveče u Leposaviću, međutim, oprema i njegovi saradnici zaustavljeni su na Jarinju, iako su imali svu neophodnu prateću dokumentaciju i specifikaciju opreme.

Tim povodom oglasio se i Jezdić, koji je poručio da je ovo "najblaže rečeno tužno".

 

 

Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silno i to prema jednom pozorištu...necivilizacijski čin...antikulturni i antipozorišni. Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu "Knjiga o Milutinu", jeste odraz straha i panike - istakao je Jezdić, pa dodao:

- Sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama, radovalo bi me da i ljudi albanske populacije na Kosovu i Metohiji mogu da je poslušaju, budući da se Milutin ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora. Knjiga o Milutinu je svakako, nešto najlekovitije što danas svi treba da čujemo, ali u atmosferi najveće stigmatizacije mog naroda, nekoliko decenija unazad, zabrana i granice za kulturu me nimalo ne iznenađuju. Sve u svemu izuzetno...primitivno! - izjavio je glumac, navodi se na zvaničnoj Instagram stranici Zvezdara teatra.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (4)

Loading
Zora

14.05.2024 16:15

Kurti nikako da se urazumi i prestane da maltretira Srbe na KiM. Naš narod je obespravljen.

Zora

14.05.2024 16:24

Kurti bi hteo da protera srpski narod i da izbriše svaki trag postojanja Srba na KiM.

Nevenka

14.05.2024 16:29

Kurtiju smeta sve sto je srpsko, to je ocigledno

Anastasija

14.05.2024 17:03

Kurtiju smeta tudja kultura umesto da ima svoju