Veljko Bulajić i Bata Živojinović bili su više od kolega, jedno IME ih je ZAUVEK povezalo! OVO SIGURNO NISTE ZNALI!

Autor:

Zabava

03.04.2024

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliko prijateljstvo između legendarnog glumca i slavnog reditelja s vremenom je postalo još čvršće.

Veljko Bulajić i Bata Živojinović bili su više od kolega, jedno IME ih je ZAUVEK povezalo! OVO SIGURNO NISTE ZNALI!

Foto: ATA Images, Printscreen/youtube

Čuveni jugoslovenski reditelj Veljko Bulajić, tvorac antologijskih filmova "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Vlak bez voznog reda", "Obećana zemlja" i drugih naslova, preminuo je u 97. godini.

Bulajićev omiljeni glumac bio je čuveni Bata Živojinović, kojem je poveravao glavne uloge u svojim ostvarenjima. Slavni glumac i legendarni reditelj negovali su svoj odnos i s vremenom postali mnogo više od kolega. Veliko prijateljstvo "krunisali" su onog dana kada je čuveni Bata dobio sina. Na izložbi "Bata u 90 slika", koja je otvorena u zgradi Borbe, može se videti upravo taj trenutak.

Malo ko zna da je Miljko Živojinović dobio ime upravo po ocu Veljka Bulajića.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Miljko Živojinović

- Otac je tada služio vojni rok u Zadru u školi za rezervne oficire, i to artiljeriju. Kada je Bata završio obuku i položio sve ispite, Veljko Bulajić ga je pozvao da tokom nastavka vojnog roka snimi i film. Tada nije bilo ultrazvuka i nije se znalo hoće li biti dečak ili devojčica, pa roditelji nisu ni imali spremno ime. Posle je razgovarao sa Veljkom Bulajićem i poverio mu se da razmišlja koje ime da odabere za naslednika. Veljko mu je rekao: "Moj otac se zove Miljko i ako hoćeš da bude pošten, dobar čovek i da doživi duboku starost, daj mu njegovo ime." Majka je to prihvatila, iako u našoj porodici nije bio nijedan Miljko - ispričao je Živojinovićev naslednik.

U čuvenom filmu "Bitka na Neretvi" Bata igra komandanta Stoleta, a ovaj film nalazi se na listi najskupljih ostvarenja svih vremena. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 meseci, finansirao ga je Josip Broz Tito, a čuveni Pablo Pikaso je dizajnirao plakat za ovo Bulajićevo remek-delo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading