SVET KULTURE ZAVIJEN U CRNO: Preminuo slavni pisac!

Autor:

Zabava

23.03.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni bugarski pisac preminuo u 58. godini!

SVET KULTURE ZAVIJEN U CRNO: Preminuo slavni pisac!

Foto: Youtube

Juče je preminuo Alek Popov, jedan od najcenjenijih bugarskih pisaca, u 58. godini. Rođen je u Sofiji 1966. godine, gde je i diplomirao na katedri za bugarsku filologiju na Sofijskom univerzitetu. Tokom 1997. godine, boravio je u SAD-u radi školovanja.

Bogata karijera i priznanja

Popov je imao bogatu karijeru, uključujući rad u Nacionalnom muzeju književnosti i kao ataše za kulturu u bugarskoj ambasadi u Londonu. Takođe, bio je direktor Doma dečje knjige, glavni i odgovorni urednik časopisa "Rodna reč" i sekretar za štampu bugarskog PEN centra. Dobitnik je prestižnih nagrada kao što su "Graviton" za fantastiku (1995), "Pavel Vežinov" za kriminalističku priču (1994), "Raško Sugarev" za najbolju proznu knjigu u 2002. godini, te Nacionalne nagrade za dramaturgiju "Ivan Radoev" (2005).

Međunarodni uspeh

Alek Popov je postigao značajan međunarodni uspeh, budući da je njegova proza prevođena na mnoge jezike, uključujući nemački, francuski, engleski, danski, poljski, češki, turski, mađarski, srpski, slovenački, albanski, makedonski i turski.

Delo objavljeno na srpskom jeziku

Geopoetika je objavila nekoliko njegovih knjiga, među kojima su "Sestre Palavejev: u oluji istorije" (2016), "Nivo za napredne" (2010), "Psi u niskom letu" (2008), "Saputnik radikalnog mislioca" (2007) i "Misija London" (2004).

Alek Popov će ostati upamćen kao jedan od najistaknutijih bugarskih pisaca savremenog doba, čiji je uticaj dosezao daleko izvan granica njegove rodne zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading