SNIMAĆE SE FILM O MASAKRU U "RIBNIKARU"? Producentkinja objasnila šta se čeka!

Autor:

Zabava

28.02.2024

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinoć je u okviru 52. Festa premijerno prikazano ostvarenje "Uzor" o vršnjačkom nasilju snimano u trenutku kada su nedužna deca stradala u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

SNIMAĆE SE FILM O MASAKRU U "RIBNIKARU"? Producentkinja objasnila šta se čeka!

Foto: Foto Dušan Milenković

Vršnjačko nasilje tema je filma "Uzor" Nejca Gazvode, snimanog u koprodukciji Slovenije, Srbije, Češke i Italije. Ova drama je premijerno prikazana sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru 52. Festa, a srpska producentkinja filma Nikolina Vučetić Zečević otkrila je da je "Uzor" sniman baš u trenutku masakra u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Sama priča ima neverovatne sličnosti sa ubistvom koji se desio 3. maja prošle godine i potresao region.

Osećali smo u produkciji svoju ličnu odgovornost da snimimo ovakav film. Ako odrasli ne menjaju modele, obrasce ponašanja, neće biti dobro. Oni najslabiji nažalost trpe sve - deca, stari, žene - ocenila je Vučetić Zečević na predstavljanju filma uoči premijere.

Drama "Uzor" prati dečaka Jana, koji se nakon razvoda roditelja sa majkom seli u mali grad. U novoj sredini, Maja nailazi na negostoprimstvo a Jan postaje žrtva vršnjačkog nasilja, pa utehu pronalazi u misterioznom čoveku.

- Kad smo završavali ovaj film desio se "Ribnikar" i to nas je sve potreslo i svi smo osećali odgovornost i uvideli koliko smo puta okrenuli glavu i nešto prećutali jer se ne tiče direktno nas. Postoje i izvesne sličnosti našeg filma i ovog strašnog događaja budući da naš junak Jan takođe potiče iz nefunkcionalne porodice i trpi nasilje od druge dece, što su sve okidači da i on uzime oružje u ruke, ali on na kraju on ipak to ne uradi - rekla je producentkinja osvrćući se na zločin koji je počinio Kosta Kecmanović.

Ona smatra da film o masakru u školi "Vladislav Ribnikar" u kojem je život izgubilo devet učenika i radnik obezbeđenja treba da bude snimljen kada prođe sudski proces.

- Budući da svi imamo kolektivnu traumu od tog događaja autor će sam sa sobom doneti tu odluku. Ne znam kada je pravo vreme za film o "Ribnikaru", ali mora da bude! Kad se završi sudski proces i kad naučimo nešto iz svega toga - istakla je Vučetić Zečević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (2)

Loading
Mika

28.02.2024 12:27

Lesinari. Sve će uraditi za pare.

Aca

28.02.2024 13:43

Bilo bi lepo da svi roditelji od učenika te škole objave po jednu knjigu kako su doživeli taj strašni događaj a od škole naprave biblioteku sa tim knjigama i memorijalni centar.