DOGODINE U SAVA CENTRU: Jugoslav Pantelić uoči 52. FEST-a poručio: Život je nametnuo slogan "Idi i gledaj"!

Autor:

Zabava

22.02.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karte za svečano otvaranje, ali i zatvaranje festivala su rasprodate, a za domaće fimove vlada najveće interesovanje, kaže umetnički direktor festivala.

DOGODINE U SAVA CENTRU: Jugoslav Pantelić uoči 52. FEST-a poručio: Život je nametnuo slogan "Idi i gledaj"!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Međunarodni filmski festival FEST, 52. po redu, počinje sutra i trajaće do 3. marta. Slogan ovogodišnjeg festivala je "Idi i gledaj", a umetnički direktor Jugoslav Pantelić objasnio je da ga je nametnuo sam život, kao i sve ono što se danas dešava na planeti.

- Bliskoistočna kriza, ali i mnoge druge teme koje nas nisu zaobišle prikazane su filmovima koje će publika gledati na FEST-u - rekao je Pantelić na koneferenciji za medije u MTS dvorani.

O tome progovaraju autori iz različitih delova sveta - od Mauritanije, preko Velike Britanije, Kine i Izraela, do Srbije. Ovogodišnji Fest fokus usmeren na ostvarenja o nasilju nad decom i mladima.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Život, ali i učinci autora širom sveta su me usmerili da ovogodišnji Fest fokus bude posvećen ovoj delikatnoj temi. Želim da verujem da gledanje ovih brižljivo odabranih filmova koji tretiraju bolne teme - od vršnjačkog do seksualnog nasilja nad decom, mogu da budu preventiva za bezbrižan život nekog mladog bića. Ukoliko roditelji i oni koji mogu da uzmu u zaštitu bilo koje dete, koje na bilo koji način pati, pogledaju iskustvo na velikom platnu, izvesno je da će im skrenuti pažnju na ponašanje potencijalne žrtve ili uopšte na postojanje mogućnosti da je dete, bilo njihovo, komšijsko ili koje sretnu na ulici, izloženo nekom obliku nasilja - rekao je direktor festivala.

Počasni Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće svečano uručen Želimiru Žilniku na otvaranju FEST-a. Tim povodom oglasio se reditelj:

Poslednjih godina, brojni pozivi za gostovanja na filmskim katedrama univerziteta u SAD, kao i nekoliko velikih retrospektiva u Evropi, uzeli su mi dosta vremena. Pobednik deluje kao poziv - "zaboravi staru slavu, sakupi ekipu, snimajte nešto novo". Veoma me je obradovala vest da će Beogradski pobednik takođe biti dodeljen kolegi Asgaru Farhadiju (uručenje nagrade 29. februara), iranskom sineasti čiji opus izuzetno cenim, i nadam se da će i taj gest Festa biti podsticaj publici da se pobliže upozna s njegovim fascinantnim delima - rekao je Žilnik.

Republika

Foto: Foto Vision Team

Film "Ruski konzul"

U takmičarskom programu Festa uvršteno je 17 filmova, od kojih su tri srpska, i to "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića i "Jorgovani" Siniše Cvetića. Pored toga, u trci za nagradu Beogradski pobednik učestvovaće i dve srpske manjinske koprodukcije, filmovi iz Hrvatske "Samo kad se smijem" Vanje Juranić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi i "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić, u kom igra Nikola Đuričko.

Prema rečima Jugoslava Pantelića, najveće interesovanje publike uživaju domaći filmovi - "Jorgovani", "Ruski konzul", "Videoteka", "Los Alamos", a karte za svečano otvaranje, ali i završetak festivala su uveliko rasprodate.

POVRATAK U SAVA CENTAR

Ove godine deo programa 52. Festa biće realizovano u novoj sali u rekonstruisanom Sava Centru i to u periodu od 1. do 3. marta, po dve projekcije dnevno. Biće to uvod u potpuni povratak ovog festivala u svoj tradicionalni prostor.

- Dogodine u Sava Centru - naglasio je Pantelić.

Republika

Foto: Cineplexx

 

FEST U BROJKAMA

* 108 filmova biće prikazano na festivalu

* 505 projekcija biće upriličeno

* 6 dvorana prikazivaće FEST-ov program - MTS dvorana, Dvorana Kulturnog centra, Dom omladine, Jugoslovenska kinoteka, "Sinepleks Galerija" i Sinepleks Ušće"

* u 8 bioskopskih sala publika će gledati filmove

* od 400 do 600 dinara koštaju karte (u zavisnosti od sale u kojoj se film prikazuje i satnice projekcije)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading