REDITELJSKI PRVENAC RAŠE BUKVIĆA OTVARA 52. FEST: Mira Banjac je bila moj jedini izbor, od njenog "da" zavisilo je snimanje filma!

Autor:

Zabava

22.02.2024

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac koji je ostvario veliku karijeru van granica naše zemlje napravio je kratkometražni film o svojoj baki.

REDITELJSKI PRVENAC RAŠE BUKVIĆA OTVARA 52. FEST: Mira Banjac je bila moj jedini izbor, od njenog "da" zavisilo je snimanje filma!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Film "Još jedan dan", koji će premijerno biti prikazan na sutrašnjem otvaranju 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST, rediteljski je debi glumca Radivoja Raše Bukvića. On ga je posvetio svojoj baki i u svega 15 minuta ispričao veoma emotivnu priču o njenim poslednjim danima, koje je provela u rodnoj kući daleko od urbane gradske sredine.

- Već 10 godina sam u potrazi za temama koje bih želeo da obrađujem, a kako sam mnogo vremena proveo živeći i radeći u inostranstvu shvatio sam kako tržište funkcioniše. Kada se rade teme koje su isključivo lokalne, film ne može da putuje, a cilj svakog filma je da putuje u druge kulture - kaže Bukvić na početku razgovora i otkriva da je ovaj film kratkog metra zapravo nastao iz njegovog dugometražnog ostvarenja "Antitalenti" za koji je u potpunosti završio scenario i dobio podršku Filmskog centra Srbije, ali njegova produkcija i dalje stoji.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

- Nadahnut jednim likom iz mog dugometražnog filma "Antitalenti" napravio sam "Još jedan dan" u kojem sam opisao poslednje dane života moje bake. Ona je do smrti plenila optimizmom, dostojanstvom i nijednog trenutka nije želela da se preseli u urbanu sredinu nego da do kraja živi tamo gde je odrasla i izrodila decu - dodao je Raša i priznao da je sebe prikazao kroz lik Boška, koji svojoj baki Smilji šalje pisma iz Kanade. 

Film je napravljen sa veoma malim budžetom, a samo snimanje zavisilo je samo od jedne osobe.

- Mira Banjac, koja igra glavnu ulogu bake Smilje, bila je moj prvi i jedini izbor. Od njenog "da" je zavisilo to da li ćemo uopšte da krenemo u produkciju. Naravno, imao sam i "plan b", ali sam želeo da to bude ona. Čast je sarađivati sa petom najstarijom živom glumicom na svetu - istakao je glumac i reditelj.

Kako kaže, svoju baku je posećivao i poslednjih nekoliko puta zaticao u kući potpuno samu. U sećanju mu je ostala urezana jedna situacija po kojoj je nazvao ovaj film. 

Republika

Foto: ATA Images

 

- U jednom trenutku frižider je prestao da radi i ona je na to reagovala kao da je eksplodirala bomba. Bila je fizički nemoćna, ali je tada ustala, prišla frižideru i počela da ga mazi i da mu tepa i - on je proradio! Naravno, posle nekoliko minuta opet se isključio i ona mu je ponovo tepala ne bi li ga "oživela". Tada sam shvatio da je ona zapravo u teretani i da je taj frižider zapravo jedino što njoj u toj kući daje neki zvuk i sa kim ona može da komunicira. U tom njenom ponavljanju iste radnje shvatio sam da se ona bori za novi dan - rekao je Bukvić, koji je čuvenog reditelja Kventina Tarantina izdvojio kao svog uzora.

Film je sniman u selu Pambukovica kod Uba, u ruralnoj sredini u kojoj, kako autor smatra, i te kako ima smisla živeti. 

FEST JE OBELEŽIO MOJE STUDENTSKE DANE

Na pitanje šta za njega predstavlja FEST, Bukvić odgovara:

- To je festival koji je obeležio moje studiranje kada smo mogli za male pare da formiramo svoj glumački ukus. Zato sam se mnogo obradovao kada je umetnički direktor Jugoslav Pantelić odabrao da moj petnaestominutni film budi prikazan na FEST-u - rekao je Raša.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading