UMREĆU OD TUGE ZA SINOM! Potresne reči Milovana Glogovca: "Otkako sam ga sahranio, čekam dan da odem kod njega"

Autor:

Zabava

16.02.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest godina nakon smrti glumca Nebojše Glogovca upokojio se i njegov otac protojerej-stavrofor Milovan Glogovac. Preminuo je u noći između četvrtka i petka, a među bližnjima je s uzdahom govorio da se teško nosi s gubitkom

UMREĆU OD TUGE ZA SINOM! Potresne reči Milovana Glogovca: "Otkako sam ga sahranio, čekam dan da odem kod njega"

Foto: ST/Dragan Kadić, Tanjug/R. PRelic

Otac našeg poznatog glumca Nebojše Glogovca, protojerej-stavrofor Milovan Glogovac, preminuo je preksinoć, šest godina nakon smrti sina. Bio je sveštenik u penziji, a otkako je ostao bez naslednika suočio se s ogromnim bolom i tugom, pa je među bližnjima s uzdahom znao da kaže:


- Umreću od ovolike tuge za sinom, otkako sam ga sahranio, čekam dan da odem kod njega!

Foto: ST/Dragan Kadić

Milovan Glogovac

 


On je o svom Nebojši uvek govorio s puno ljubavi, a u jedinom javnom obraćanju glumčev otac prota Milovan Glogovac opisao je sinovljeve poslednje dane.


- Tog popodneva, tog četvrtka, on je bio podosta u lošem stanju. Trebalo je da primi i drugu hemioterapiju. Uz njega je bila njegova supruga Milica. Ona je bila stalno s njim. Sve vreme. I ja sam bio s njim. Smestili smo ga u krevet i nismo mnogo pričali. Sestre su mu priključile terapiju i ja sam otišao. Oko osam uveče Milica nam se javila, kaže nam: "Dobro je podneo terapiju, čak se i šalio sa mnom... U petak oko dva po ponoći..." Bolest je bila jača, nagla. Za mesec dana nam ga je uzela - ispričao je on u poslednjem razgovoru za medije, te otkrio kako zapravo nije ni bio svestan glumačke veličine svog sina zbog toga što je on za porodicu predstavljao, pre svega figuru sina, brata, supruga i oca:


- Taj deo njegove ličnosti za nas je bio vrlo interesantan, a što se tiče umetničke vrednosti - to su drugi procenjivali. Verovatno ne bismo mogli da budemo objektivni zbog osećanja da je to naše dete. Gluma je specifičan posao i svakako nam je bilo stalo da pokaže prave rezultate. Kad je krenuo tim putem, imali smo jedan drugačiji razgovor.

 

Foto: ST/Dragan Kadić, Tanjug/R. PRelic

Milovan Glogovac i Nebojša Glogovac

 

Legendarni glumac Nebojša Glogovac nakon kraće bolesti preminuo je 9. februara 2018. na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u 49. godini. Njegov odlazak ostavio je prazninu na kulturnom nebu Srbije, ali je Glogi nastavio da živi kroz uloge, koje je ostvario na filmu, televiziji i u pozorištu tokom višedecenijske karijere. U decembru 2017. saznao je da boluje od raka i zato je pomoć potražio na jednoj klinici u Nemačkoj, ali bez uspeha.


Podsećamo, Glogovac vodi poreklo iz Dramiševa, a njegova porodica je poreklom s Kosova i Metohije, prezime su dobili po naselju Glogovac. Polovinom 19. veka njegova porodica je preko Crne Gore došla u Hercegovinu. Njegovi preci su se nastanili u Brataču i Dramiševu i svi slave Đurđevdan.


Želeo da Nebojša
završi i teologiju!

Prota Milovan je priznao da je želeo da mu sin završi teologiju, te da isprva nije verovao da će uspeti da upiše glumu.


- Moj uslov je bio da upiše i teologiju. Nebojša je kasnije zaboravio to obećanje. Govorio sam: "Bolje da bude dobar glumac, nego loš sveštenik." I dalje smatram da je završio teologiju, mnogo bi mu koristilo u poslu kojim se bavio.


Posle Nebojšine smrti morao sam da
nađem snagu da očuvam sebe u bolu

Prota Milovan se osvrnuo i na sahranu svog sina i naglasio da nije tačno da je on držao opelo na sahrani.


- Dok smo mi živi, molitva je veza s onima koji više nisu s nama. Bogu se obraćamo kao prijatelju, kao jednom od nas, koji je prošao kroz ljudske probleme i zbog toga je u stanju da shvati našu bol i tugu. Četrdeset godina sam sahranjivao ljude i mlade i stare i decu i pokušavao da im kao sveštenik pružim utehu, dam nadu, očuvam veru. Ali kad se meni desio gubitak, bio sam prepušten samom sebi, morao sam da nađem snagu da očuvam sebe u bolu. Moram da dodam da je velika neistina da sam sinu držao opelo na sahrani - ispričao je svojevremeno Glogovac.


Otac i sin umrli
istog dana i meseca

Sveštenik Milovan, koji je preminuo u noći između četvrtka i petka, otkrio je da je poslednji put sina živog video u četvrtak, te da je preminuo u petak u dva iza ponoći. Pored toga što su obojica preminula istog dana, i jedan i drugi svet su napustili u februaru, Nebojša 9, a njegov otac 16. februara.


Proti Milovanu brat i sin
preminuli od raka pluća

Nebojšin otac otkrio je da njegov sin nije jedini član porodice koji je preminuo od kancera pluća.


- Ne znam koliko utiče genetika, ali znam da je pušenje pogubno za bolesti pluća. Moj brat je pušio od 9. godine, i pušio je ceo život. Imao je 65 godina kad se upokojio. Dve godine ranije doktor u Sarajevu mu je rekao da ima rak i da je neizbežna operacija desnog plućnog krila - ispričao je jednom prilikom za medije.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading