PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI: Premijerno prikazani AUTENTIČNI SNIMCI sa Kozare o STRADANJU srpskog naroda!

Autor:

Zabava

14.02.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumentarno-igrano ostvarenje "Dve Brankove Kozare" dostupno je i na Jutjub kanalu Muzeja žrtava genocida

PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI: Premijerno prikazani AUTENTIČNI SNIMCI sa Kozare o STRADANJU srpskog naroda!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Dokumentarno-igrani film "Dve Brankove Kozare" reditelja Ivice Vidanovića, u produkciji Muzeja žrtava genocida, danas je u okviru obeležavanja Dana državnosti premijerno prikazan u MTS dvorani.

"Dve Brankove Kozare" u trajanju 23 minute se od danas može pogledati na Jutjub kanalu Muzeja žrtava genocida.

Film kroz igranu priču starca Branka, koji se kao dečak sakrivao na Kozari od neprijatelja, i arhivske snimke, govori o stradanju desetina hiljada nedužnih pripadnika srpskog naroda u hrvatsko-nemačkoj ofanzivi na Kozaru 1942. godine.

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Dejan Ristić

U obraćanju posetiocima nakon projekcije, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić je istakao da film donosi ekskluzivno devet i po minuta autentičnih snimaka sa Kozare, koji nakon Drugog svetskog rata nisu prikazivani.

- Oni predstavljaju deo 'slikopisa', odnosno žurnala Nezavisne Države Hrvatske, koji se u potpunosti u originalu čuva u Srbiji. Digitalne kopije kompletnih 'slikopisa' se čuvaju u Muzeju žrtava genocida - rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, film zaokružuje projekat Muzeja žrtava genocida, koji je obuhvatio izložbu posvećenu bici na Kozari i potonjoj kozaračkoj epopeji, dvojezični izložbeni katalog, kao i zbornike izabranih dokumenata i svedočanstava objavljenih na srpskom i u prevodu na engleski jezik.

- Cilj ovog filma je da se borimo protiv zaborava, da pamtimo ono što se desilo u Drugom svetskom ratu, ne da bi se svetili i mrzili, nego suprotno - da bi svedočili onome što se desilo - istakao je Ristić.

Vidanović je rekao da je ideja filma bila "da se podsetimo, bez obzira na grč u stomaku, da su neki naši preci imali ogromne rezove na svojim dušama i telima, zbog zločina, koji više nikad ne bi smeli da se ponove".

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Vladimir Lučić

Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je u svom obraćanju rekao da im je čast što sarađuju sa Muzejom žrtava genocida, koji "radi izuzetnu patriotsku stvar", jer štiti od zaborava stradanja srpskog naroda.

- Ponosan sam kad vidim ovakve filmove. Kvalitet filmova koje radi Muzej žrtava genocida je ravan onome kog vidite na kanalima kao što je Histori (History)", naveo je Lučić.
Prema njegovim rečima, ovim filmom, kao i prethodnim "Dara iz Jasenovca", "Oluja" i "Deca Kozare", "koji će biti uskoro", Telekom Srbije nastoji da budućim generacijama pomogne "da shvate šta se dešavalo srpskom narodu i koliko je stradao tokom 20. veka.

Scenarista "Dve Brankove Kozare" je Božidar Knežević, stručni konsultant je kustos-istoričar Muzeja žrtava genocida genocida Bojan Arbutina, a sredstva za realizaciju filma su obezbedili Telekom Srbija i Fondacija Muzeja žrtava genocida.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading