DESANKA MAKSIMOVIĆ PREDOSETILA SVOJU SMRT: Napisala pesmu, pala u postelju i preminula!

Autor:

Zabava

11.02.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rečima ispisanim na komadu hartije velika pesnikinja kao da je predosetila svoju smrt.

DESANKA MAKSIMOVIĆ PREDOSETILA SVOJU SMRT: Napisala pesmu, pala u postelju i preminula!

Foto: Vojin Todić

Desanka Maksimović

Pre 31 godinu na današnji dan preminula je velika pesnikinja, koja je iza sebe ostavila oko 50 knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze. Ipak, malo ko zna da je poslednje delo Desanke Maksimović ostalo nedovršeno, a ono krije veliku tajnu.

Na vrhu stranice je napisala sintagmu "početak pesme", misleći, verovatno, da još radi na njoj. Međutim, ovu pesmu je počela da piše krajem januara 1993, a samo nekoliko dana kasnije pala je u postelju i preminula.

Tako je ona ostala u obliku tzv. prve ruke, nedorađena, ali se njeno značenje i kao takvo može shvatiti kao celina. Krv u žilama ledi to što se u njoj tematizuje smrt i motiv groba, kao poslednjeg ljudskog utočišta. Ovi stihovi, sasvim sigurno, poslednji su koje je slavna pesnikinja skrojila:

Republika

Foto: Foto M. Žilović

 

S vas će skinuti maglene ubradače olistalog drveća, drvlje i kamenje, sneg čist kao anđeosko paperje.

Snežni dan liči na dan aprilski. Gavran svetlu dušu bezdušno komada. Na grobu tvog sina staklo dušu svetlu bezdušno seklo.

S vas je skinuo maglene ubradače, olistalo drveće, drvlje i kamenje, sneg čist kao anđeosko paperje. S grudi odletela mora.

Sneg - paperje nebesko anđeosko - zavejava jaruge, jame i potoke. Ne čuje se više da vetar cvili kao guja. Ne čuje se gnev nebeskih oluja.

U Zadužbini Desanke Maksimović sačuvano je na desetine njenih neobjavljenih pesama, dovršenih ili nedovršenih, kao i nekoliko verzija već objavljenih stihova. Mada su prošle više od tri decenije otkako počiva u Brankovini kod Valjeva, u Crkvi Sveth arhanđela, pored supruga Sergeja Slastikova, delima "Tražim pomilovanje", "Prolećna pesma" i "Krvava bajka" nastavila je da živi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading