ODBEGLA MLADA NA BALKANSKI NAČIN: Predstavljen film "Živi i zdravi", evo kada stiže u bioskope!

Autor:

Zabava

01.02.2024

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulogom nevestine majke u najnovijem ostvarenju Ivana Marinovića legendarna glumica Mirjana Joković vraća se na veliko platno posle dugog niza godina.

ODBEGLA MLADA NA BALKANSKI NAČIN: Predstavljen film "Živi i zdravi", evo kada stiže u bioskope!

Foto: Foto Sense Production i Adriatic Western.

Šta se desi kada mlada iznenada odluči da umesto sudbonosnog "da" ipak izgovori "ne" i to dva dana uoči venčanja? Još ako se tome pridoda patrijarhalna sredina u kojoj se tradicija i svadbeni običaji bespogovorno poštuju... O tome govori film "Živi i zdravi" reditelja Ivan Marinovića, koji je inspiraciju pronašao u sopstvenom životu budući da se, kako kaže, i sam našao u situaciji kao i glavni junaci ove komedije. 

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

 

Za ovakvu priču inicirao me lični prolazak kroz dileme vezane za brak, porodicu i krupne životne odluke. Inspirišu me važni porodični događaji koji forsiraju aktere da budu pristojni i dostojanstveni, poput sahrana i svadbi. Važno je da razmislimo kako donosimo odluke i u čemu pronalazimo smisao - rekao je Marinović tokom predstavljanja filma na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Film sniman u Herceg Novom i na poluostrvu Luštica prati uzbudljive događaje pre, tokom i nakon svadbenog veselja, a zaplet počinje kada buntovna nevesta odustane od venčanja. Problem počinje onda kada se umeša mladoženjin otac, koji ne dozvoljava da se venčanje otkaže, te se veliko slavlje pretvara u "farsu" sa nizom neočekivanih obrta.

Odbeglu mladu u ovoj urnebesnoj komediji tumači Tihana Lazović, koja u razgovoru za Republiku ističe je scenario za film "Živi i zdravi" najbolji koji je ikada pročitala. 

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Tihana Lazović

- Kad napraviš lošu ulogu onda sve svale na glumca, a zapravo je krivac scenario. Ovaj je bio vrlo inspirativan. Lik Dragane sam osetila odmah i tačno znala šta treba da igram. U svakoj ulozi ima pomalo mene - priča glumica, koja sa vrlo malo teksta u prvom delu filma jasno dočarava kakvi se lomovi u Dragani vode.

- Posao glumca je da omogući publici da sa što manje reči dočara ono što taj lik doživljava. Dragana je introvertna, žena koja u sebi doživljava razne dileme i mnoga pitanja se njoj vrzmaju po glavi. Ona ima i napade panike i sve ono što svaka žena doživljava kada je u nečemu što joj ne prija - dodaje Lazovićeva.

Njena junakinja nevoljno mora da ispuni očekivanja roditelja, prijatelja i ostalih zvanica i ispoštuje običaje poput bacanja jabuke preko krova i skrivanje od tuđih pogleda dok blista u belom. I za razliku od ove odbegle mlade okovane tradicijom i običajima na Balkanu, Tihana je uživala na snimanju ove "gorke komedije". 

- Bilo je to jedno od najlepših snimanja u kojima sam učestvovala. Ekipa je bila fantastična, obožavam ih i nadam se da se vidi koliko smo se voleli na ovom snimanju - istakla je glumica, pa dodala:

- Mislim da se svi možemo poistovetiti sa tim šta znači kad vam društvo i porodica nameću nešto šta bi žena morala da uradi, kao i sa načinom razmišljanja da je ostvarena samo ako je supruga i majka. Moj lik postavlja pitanje zašto. 

Republika

Foto: Maja Medić

Mirjana Joković u filmu "Živi i zdravi"

Pored Dragane Dabović, Gorana Slavića, Gorana Bogdana i Tihane Lazović u filmu se pojavljuje i Mirjana Joković u ulozi nevestine majke. "Živi i zdravi" ujedno predstavlja i veliki povratak legendarne glumice na veliko platno. 

- Mirjanu obožavam od malih nogu i oduševila me u svakom smislu. Ona je toliko neverovatno posvećena projektu, nežna je i velika podrška. Srećna sam što sam je upoznala i što je imam u životu - naglasila je Lazovićeva u razgovoru za naš portal.

Lik Mile, mladine kume, tumači Dragana Dabović, koja ističe da joj je bilo zadovoljstvo da dočara osobu sa kojom svako može da se poistoveti.

- Sigurno će svi moći da se poistovete sa Milom, pa i ja imam takvu drugaricu - zadovoljno odgovara.

Glavnom glumcu u ovom ostvarenju koje je rezultat koprodukcije šest zemalja (Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Češke) Goranu Slaviću uloga mladoženje dala je priliku da pokaže sav svoj talenat.

- Dosad sam odigrao 50 pozorišnih predstava i sve sam ih sublimirao u ovaj lik. Svaki glumac želi da tokom karijere dobije ovakvu ulogu koja mu pruža da od početka do kraja filma promeni sva moguća raspoloženja. Bilo je veoma izazovno - naglašava crnogorski glumac.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Reditelj Ivan Marinović na konferenciji za medije

Film je već prikazan u Herceg Novom i Podgorici, kao i u Talinu, dok je beogradska premijera zakazana za 6. februar.

- Sad imam jasan prikaz šta izaziva smeh u sali. Očekujem da publika u Beogradu prepozna suptilniji humor. Optimističan sam i verujem da će ovaj film podići prašinu. Prilikom rada na ostvarenju gledao sam s prijateljima snimke s nekoliko svadbi i utvrdio jedno - muškarci su se u tim trenucima glasno smejali, a žene su na to gledale kao na horor film - rekao je reditelj Ivan Marinović.

Bioskopska distribucija filma "Živi i zdravi" počeće 8. februara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading