BOGATA BIOGRAFIJA GORANA PETROVIĆA: Pisanje je smatrao poslom za SAMOTNJAKE, a 20 godina je radio na ovome!

Autor:

Zabava

26.01.2024

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je javnost potresla vest o smrti našeg poznatog pisca!

BOGATA BIOGRAFIJA GORANA PETROVIĆA: Pisanje je smatrao poslom za SAMOTNJAKE, a 20 godina je radio na ovome!

Foto: ATA Images

Kulturna javnost danas je bila zatečena vestima o iznenadnoj smrti Gorana Petrovića, poznatog pisca čija je književna ostavština ostavila dubok trag u srpskoj književnosti. Rođen 1961. godine u Kraljevu, Petrović je svoj književni put započeo 1989. godine, kada je objavio zbirku kratkih priča pod nazivom "Saveti za lakši život". Ova zbirka je označila njegov ulazak na književnu scenu, a kasniji romani i zbirke priča dodatno su učvrstili njegovu poziciju među čitaocima i kritičarima.

Petrović je bio autor brojnih romana, među kojima se ističu "Atlas opisan nebom", "Opsada crkve Svetog Spasa", "Sitničarnica kod Srećne ruke", "Papir" i "Ikonostas". Posebno se istakao romanom "Sitničarnica kod Srećne ruke", za koji je zasluženo dobio Ninovu nagradu, što ga je učinilo poznatim široj čitalačkoj publici. Takođe, njegove pripovedačke knjige poput "Ostrvo i okolne priče", "Bližnji" i "Razlike" dodatno su obogatile književni opus Gorana Petrovića.

Petrović je bio dobitnik prestižnih književnih nagrada kao što su nagrada Vladan Desnica za roman "Ikonostas" i nagrada "Beogradski pobednik" za roman "Papir". Osim toga, bio je u užem izboru za Ninovu nagradu, što svedoči o kvalitetu njegovih dela i priznanju koje je stekao među književnim krugovima.

Republika

Foto: Youtube/Portal Iskra

Goran Petrović

Posebno zanimljiv deo Petrovićevog stvaralaštva predstavlja ciklus knjiga pod nazivom "Delta", na kojem je radio punih dvadeset godina. Roman "Papir" predstavlja samo početak ovog ciklusa, a Petrović je najavio da će se uskoro pojaviti još dve knjige iz ovog univerzuma alegoričnih pripovesti.


U jednom od svojih intervjua, Petrović je istakao da je suština književnog dela ono što je unutra, te da su nagrade samo jedna vrsta rama. Naglasio je da je najvažniji čin stvaranja i čin čitanja, te da priznanja predstavljaju samo dodatak suštini, koju čine pisanje i čitanje.

Evo kako je pisac svojevremeno govorio o nagradama i samom pisanju.

- Svaka nagrada je jedna vrsta rama. Taj ram može biti nekad zaista sjajan, poput ovog, ali suština jednog književnog ili likovnog dela jeste ono što je unutra. Najvažniji je čin stvaranja i kasnije čin čitanja - objasnio je Petrović za Kurir povodom nagrade "Beogradski pobednik" za roman "Papir" za 2022. godinu.

Republika

Foto: ATA Images

Goran Petrović

- Na ovom ciklusu knjiga sam radio dvadeset godina. Roman "Papir" je samo početak u objavljivanju, već ove godine će se pojaviti još dve knjige iz ciklusa "Delta". Ceo ciklus knjiga imaće više od deset, a manje od 100 romana, kako umem često da se našalim sa samim sobom. Dosta toga sam razmerio i pri kraju je, ali nije baš sve, i to je dobra stvar, jer i piscu mora da bude nešto zanimljivo, ne može da zna sve unapred - istakao je književnik tada.

Nekoliko meseci kasnije, dobio je i nagradu Vladan Desnica za roman "Ikonostas".

- Ovo priznanje mi znači veoma mnogo iz nekoliko razloga. Pre svega zbog imena Vladana Desnice, proze koja je stamena i odoleva decenijama, ali i zbog toga što nagradu pisci dodeljuju piscima. Kad priznanje dođe od tvog esnafa, velika je počast - rekao je Goran Petrović tada.


Goran Petrović je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, a njegova dela prevedena su na čak 15 jezika i objavljena u više od 130 izdanja. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za književni svet, ali će njegovo nasleđe i dalje živeti kroz dela koja je ostavio iza sebe.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Goran Petrović

Goran Petrović je bio istaknuti član književne scene, čije su knjige obeležile jedno književno doba. Njegova smrt ostavlja prazninu u književnom svetu, ali će njegova dela i dalje živeti kao svedočanstvo o velikom književnom stvaralaštvu koje je ostavio iza sebe.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading