UMRO GORAN PETROVIĆ: Saopštene tragične vesti!

Autor:

Zabava

26.01.2024

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naš pisac preminuo u 63. godini!

UMRO GORAN PETROVIĆ: Saopštene tragične vesti!

Foto: Youtube/Portal Iskra

U Beogradu je u 63. godini preminuo poznati pisac, akademik i član Srpske akademije nauka i umetnosti Goran Petrović, nakon kratke i teške bolesti. Vest o njegovoj smrti potvrdila je porodica za RTS.

Rođen 1. jula 1961. godine u Kraljevu, Goran Petrović je ostavio neizbrisiv trag na književnoj sceni. Njegovi romani i zbirke priča prevedeni su na čak 15 jezika i objavljeni u više od 130 izdanja. Njegovo književno delo započelo je 1989. godine knjigom kratke proze "Saveti za lakši život", a nastavio se romanima poput "Atlas opisan nebom", "Opsada crkve Svetog Spasa", "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'", "Papir" i "Ikonostas". Pored romana, Petrović je autor i pripovedačkih knjiga poput "Ostrvo i okolne priče", "Bližnji" i "Razlike", kao i knjiga kratke proze poput "Sve što znam o vremenu", "Pretraživač" i "Ispod tavanice koja se ljuspa".

Goran Petrović je tokom svoje karijere dobio brojna književna priznanja, među kojima se ističu "Prosvetina", "Meša Selimović", Ninova nagrada za roman godine, "Vitalova", "Račanska povelja", nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, "Borisav Stanković", "Svetozar Ćorović", nagrada "Ivo Andrić" za pripovetku, "Laza Kostić", nagrada za dramski tekst "Kočićeva knjiga", "Zlatni krst Kneza Lazara", "Veljkova golubica" za celokupno pripovedačko delo, Velika nagrada "Ivo Andrić" za celokupno književno stvaralaštvo, "Stanislav Lem", "Grigorije Božović", "Zlatna knjiga Matice srpske", nagrada Narodne biblioteke Srbije "Vladan Desnica", "Beogradski pobednik" i mnoge druge.

Republika

Foto: Youtube/Portal Iskra

Goran Petrović


Petrovićeva dela nisu ostala samo u književnoj formi, već su neka od njih adaptirana za pozorište, televiziju i radio. Dramatizacija romana "Opsada crkve Svetog Spasa" u režiji Kokana Mladenovića izvedena je u Narodnom pozorištu Sombor, dok je radio-drama "Bogorodica i druga viđenja" dramatizacija Sanje Milić i režija Nađe Janjetovića, bila deo Dramskog programa Radio Beograda. Takođe, televizijski film "Bližnji" rađen po sopstvenom scenariju Gorana Petrovića, u režiji Miška Milojevića, bio je deo Dramskog programa RTS-a.

Goran Petrović bio je član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra, a za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 8. novembra 2018. godine. Njegova književna ostavština ostaje kao važan deo srpske i svetske književnosti, a njegova dela i dalje će živeti kroz svoju originalnost i dubinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Milos

26.01.2024 23:12

Otišao je najveći srpski pisac ovoga vremena. Saučešće porodici.