FILMSKA REVIJA 9. DANI SLOVENAČKOG FILMA U BEOGRADU Mencejevi "Jahači" u Kinoteci

Autor:

Zabava

07.12.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od danas, pa do 10. decembra biće organizovana ova manifestacija

FILMSKA REVIJA 9. DANI SLOVENAČKOG FILMA U BEOGRADU Mencejevi "Jahači" u Kinoteci

Foto: printscreen

Filmska revija Dani slovenačkog filma (DSF), deveti po redu, biće organizovana od danas, pa do 10. decembra  u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. Glavni filmski program manifestacije pružiće gledaocima priliku da premijerno pogledaju neke od najatraktivnijih i nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmskih naslova iz novije slovenačke produkcije.

Festival otvara film "Jahači" reditelja Dominika Menceja, a devetu reviju će otvoriti jedan od glumaca u ovom filmu Nikola Kojo.

Deveta po redu smotra nastala je pre jednu deceniju, kao nastavak inicijativne manifestacije Slovenačkog filmskog centra, posvećene savremenoj slovenačkoj kinematografiji. Društvo beogradskih Slovenaca "Sava" preuzelo je organizaciju prezentacije savremenog slovenačkog filma i od 2015. uspešno organizuje Reviju DSF.

Za devet godina održavanja, reviju su posetili brojni stvaraoci i afirmisani autori slovenačke kinematografije. Manifestaciju su na samom početku uveličali svojim prisustvom filmski velikani Dušan Makavejev i Žalimir Žilnik na projekciji filma "Splav Meduze", reditelja Karpa Aćimovića Godine, sa kojim je zvanično prva Revija DSF otvorena.

Filmovi izabrani za prikazivanje na reviji mahom reprezentuju Sloveniju, bilo kroz aktuelne društvene promene, istorijske prikaze događaja, literarne adaptacije slovenačkih klasika, ali i kroz filmsku sliku koja prikazuje štimung alpskog područja, kraških fenomena, ambijente primorskih gradića.

Na 9. Reviji DSF-a biće prikazana četiri filma ovenčana "Vesnom" sa prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Festivala Slovenačkog filma u Portorožu. To su "Jahači" reditelja Dominika Menceja (Petja Labović, glavna muška uloga), "Probudi me" Marka Šantića (najbolji dugometražni igrani), "Posmatranje" Janeza Burgera (Diana Kolenc, glavna ženska uloga) i "Pero" Damjana Kozolea (najbolji dugometražni dokumentarni film).

Veoma popularan film "Gajin svet" dobio je svoj nastavak, drugi deo o adoloscentkinji Gaji videće i beogradska publika. Pored celovečernjih biće prikazano osam kratkometražnih na zvaničnom programu i 16 na programu DSF.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading