"KO JE KO, VIDEĆE SE NA VIDOVDAN": Lauševićeve legendarne replike iz "Boja na Kosovu" pamtiće MILIONI - ovako je govorio kao Miloš Obilić!

Autor:

Zabava

15.11.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Publika će Žarka Lauševića pamtiti i po ulazi Miloša Obilića u filmu "Boj na Kosovu"!

"KO JE KO, VIDEĆE SE NA VIDOVDAN": Lauševićeve legendarne replike iz "Boja na Kosovu" pamtiće MILIONI - ovako je govorio kao Miloš Obilić!

Foto: Printscreen/Youtube/Centar film

Slavni glumac Žarko Laušević, koji je danas preminuo u 63. godini, ostavio je mnoge uloge po kojima će ga pamtiti region. Možda najpopularnija je uloga Miloša Obilića u filmu "Boj na Kosovu" iz 1989. godine, ostvarenju Zdravka Šotre.

Mnoge replike gledaoci i dalje citiraju, a u nastavku se možete podsetiti nekoliko njih.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Centar film

Laušević kao Miloš Obilić

Govor na večeri kod kneza Lazara

- Moji dokazi nisu ovde. Moji su dokazi, čestiti kneže, na Kosovu. Ja ću se svojim dokazima dokazati. Zavetujem se pred ovim hlebom, pred ovim vinom, pred ovom živom slikom Isusa Hrista. Na Kosovu ću sutra ubiti Murata. Sutra će se svačiji trag, tvoj i moj pokazati na Kosovu kao po snegu. Ko je ko, videće se na Vidovdan. A tebi, kneže Lazare, i tebi kome je oblagao kod tebe, i vama gospodo srpski vitezovi, želim da kažem još jednu reč. I ti, kneže Lazare, i ti Vuče Brankoviću, i vi Stevane i Lazare Musiću, i vi Toplica Milane i Kosančić Ivane… i svi vi srpski vitezovi. I ja, zajedno sa vama. Kakvi budemo sutra, bićemo doveka.

Govor Miloša Obilića o srpskim vladarima

- Čitajući nenapisane knjige zaboravio si one napisane. A u tim si knjigama mogao da pročitaš da je pastir bio i dvaput kršteni, veliki župan srpski Stefan Nemanja. I njegov sin Stevan, Prvovenčani, kralj. I sveti Sava ravnoapostol, i Stefan Uroš drugi i kralj Milutin i Stefan Dušan Silni srpski car, mogao si da vidiš i da pročitaš da ti pastiri nisu gubili ovce, da srpski narod sa njima nije bio stado ovaca što blejeći ide na klanje, da su pred njima uzmicali i lavovi, pa bi na osnovu onoga što je bilo mogao da vidiš i ono što će biti. A biće… Biće da će se i danas na Kosovu naći pastir pred čijom će rukom ustuknuti onaj ko dosad ni pred kim nije ustuknuo… Neko će sunce, makar i kroz mnogo stotina godina, izgrejati i obasjati Srbiju.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Centar film

Laušević kao Miloš Obilić

Govor pred sultanom Muratom

- Neka od danas zna koji nije znao da Srbija nije ćilim, da Kosovo nije svileni jastuk. Srbi znaju za nešto skuplje od glave. Srbija nije šaka pirinča da je pozobe svaka vrana koje donese vetar.

Podsetimo, javnost o Lauševoj smrti u ime porodice obavestila Anita Laušević, njegova supruga. 

Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena. U ime porodice Anita Laušević - glasi saopštenje njegove supruge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading