PREDSTAVLJEN PEČAT STEFANA NEMANJE: Na aukciji se nadmetalo 70 učesnika, POBEDILA SRBIJA!

Autor:

Zabava

24.05.2023

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorijski muzej preko zastupnika otkupio pečat za 12.000 evra.

PREDSTAVLJEN PEČAT STEFANA NEMANJE: Na aukciji se nadmetalo 70 učesnika, POBEDILA SRBIJA!

Foto: ST/D. KADIĆ

Istorijski muzej u Beogradu otkupio je za 12.000 evra pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, na aukciji u San Marinu. Prema rečima stručnjaka koji su juče u Istorijskom muzeju Srbije predstavili ovaj vredan artefakt, njegova materijalna vrednost je mala u odnosu na kulturnu i istorijsku.

Kako je istakla direktorka Istorijskog muzeja Dušica Bojić interesovanje za otkup pečata Stefana Nemanje bilo je neočekivano veliko. Mnogi su želeli da pridobiju deo naše istorije, ali je Srbija pobedila.

- Interesovanje za kupovinu pečata je bilo, na iznenađenje svih, veliko. Bilo je oko 70 učesnika, što iz Srbije, što iz inostranstva, kao i veliki broj onih iz regiona. Ipak, vlasnik aukcijske kuće "Artemide aste", kao i vlasnik pečata, koji je inače Grk, procenili su da pečat treba da otkupi Istorijski muzej Srbije, za koga on ima neprocenjivu kulturnu i istorijsku vrednost. Početna cena pečata bila je 1.000 evra da bi na kraju dostigao cenu od 12.000 evra - kazala je direktorka Bojić.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

Ona je dodala i da je sam proces nabavke predmeta za muzeje veoma komplikovan, te da oni ne smeju da izlaze na aukcije, već moraju da imaju zastupnika koji će umesto njih otkupiti predmet.

- Nije bilo tako lako doći do ovog pečata. Morali smo da nađemo zastupnika koji će umesto nas da kupi pečat, a kasnije novac koji muzej dobija od Ministarstva kulture daje zastupniku i tako mu vraća ono što je dao. Sve to utiče na vreme, a i ovaj put smo, kako to obično biva, bili vremenski ograničeni. Ipak, pečat je sada tamo gde treba da bude - kod nas u muzeju, i uskoro će svi posetioci moći da vide ovaj predmet, koji za nas, našu zemlju i istoriju ima veliki značaj - rekla je Bojićeva.

Benjamin Hekić, naučni saradnik u Istorijskom institutu, koji je dao procenu autentičnosti pečata Stefana Nemanje, istakao je da iz tog perioda imamo vrlo malo sačuvanih pečata, te upravo zbog toga ovaj iz doba Nemanjića ima poseban značaj i vrednost jer proširuje već postojeću kolekciju.

- Ovaj pečat nema veliku novčanu vrednost, ali on za nas ima neprocenjivu istorijsku vrednost, zbog čega je dostigao tako značajnu cenu. U procenu autentičnosti bili su uključeni i kolega Vujadin Ivanišević, naučni savetnik u Arheološkom institutu, kao i najveći živi stručnjaci za vizantijske predmete, ali i mnogi drugi stručnjaci iz oblasti istorije. Zaključak svih nas je da je u pitanju autentičan primerak koji je značajan i zbog toga jer donosi neke nove elemente, koji dosad nisu bili poznati. Ovo je treći po redu pečat Stefana Nemanje koji se čuva kod nas, a poznato je da ih je bilo još - objasnio je Hekić.

Vrednost iz doba Nemanjića

Pečat Stefana Nemanje, koji je juče predstavljen u Istorijskom muzeju Srbije, datira iz vremena nakon 1166. Izrađen je od olova, na aversu je prikazana stojeća figura Svetog Stefana, koji u rukama drži kovčežić i kandilo, a pored je natpis na grčkom koji glasi: "Pečat Stefana, velikog župana Nemanje".

Predmeti velikana

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

Na konferenciji je predstavljen i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića, iskovan 1882, kada je Srbija proglašena za kraljevinu, koji su otkupili od aukcijske kuće "Artemide aste" i poklonili Istorijskom muzeju Srbije Nevena i Saša Dimitrijević. Takođe, javnosti je predstavljena i rekonstrukcija žezla cara Stefana Dušana, kao i groš kralja Stefana Uroša Drugog Milutina.

 

BROJKE

* Otkupljen za 12.000 evra
* Početna cena bila 1.000 evra
* Pečat težak 21 gram
* Širina prečnika 35 milimetra
* Potiče iz druge polovine 12. veka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ZAvram

24.05.2023 20:53

Улог вредан дивљења! Честитке свима, који су учествовали у овом вредном, значајном историјском подухвату, а хвала и брату по вери Грку, који је сматрао да Србија треба да откупи овај драгоцени печат утемељивача српске државе с почетка другог миленијума, Великог жупана Стефана Немање!