VELIKA POBEDA SRBIJE! Pečat Stefana Nemanje ponovo kod kuće

Autor:

Zabava

04.05.2023

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorijski muzej otkupio na aukciji vrednost iz 12. veka. Za olovni predmet iz doba Nemanjića borili se kupci iz celog sveta, početna cena bila 1.000 evra .

VELIKA POBEDA SRBIJE! Pečat Stefana Nemanje ponovo kod kuće

Foto: Artemide aste/printscreen

Jedan od tri sačuvana pečata srednjovekovnog srpskog vladara Stefana Nemanje vraćen je u Srbiju! Istorijski muzej Srbije pobedio je na licitaciji aukcijske kuće "Artemide aste" u San Marinu, gde su se za ovaj vredan artefakt iz 12. veka borili kupci iz celog sveta. Time se u zbirci ove kulturne ustanove našao jedini originalni artefakt iz nemanjićkog perioda.
Pečat koji je igrom slučaja dospeo na aukciju sada je ponovo kod kuće.

- Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je za Istorijski muzej Srbije otkupljen pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić. Olovni pečat iz druge polovine 12. veka otkupljen je od aukcijske kuće "Artemide aste" iz San Marina - ponosno je saopšteno iz ove kulturne ustanove.

Napravljen od olova, pečat Stefana Nemanje težak je skoro 21 gram, a prečnik mu je 35 milimetara. Na aversu je prvomučenik Sveti Stefan, zaštitnik dinastije Nemanjić. Obučen je u odelo đakona i prikazan u stajaćem položaju dok u rukama drži kandilo. Na reversu je natpis na grčkom jeziku "Pečat Stefana velikog župana Nemanje".

Republika

Foto: Shutterstock, Twitter

 

Predmet potiče iz druge polovine 12. veka, odnosno najranije iz 1166, kada je Nemanja postao veliki župan.
Istoričar umetnosti Nikola Kusovac je uoči aukcije u San Marinu rekao da je reč o jednom od jeftinijih bronzanih pečata, ali da je za Srbiju njegova vrednost veoma velika.

- Istorijski muzej ga nema i bez pečata Stefana Nemanje je feleričan - ocenio je tada Kusovac.

Predmet je nelegalno stavljen na prodaju u kući "Artemide aste", a još nije utvrđeno kako se pečat uopšte našao na aukciji. Istorijski muzej je ranije na aukcijama kupio pečat kneza Strojimira, jednog od prvih slovenskih vladara na Balkanu, iz devetog veka, pisma kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović i monogram njihove snaje, kraljice Drage.

Cena rasla šest puta

Početna cena pečata Stefana Nemanje na aukciji bila je 1.000 evra. Za ovakve predmete uobičajena cena kreće se od 50 do 500 evra, a cena ovog istorijski neprocenjivo značajnog komada je premašila 6.000 evra! Iz ove aukcijske kuće, koja se uglavnom bavi numizmatikom, prodajom kovanog novca i medaljona, potvrdili su da ovo nije prvi put da im je zanimljiv pečat s Balkana.

 

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading