NEPROCENJIVI PEČAT ŽUPANA STEFANA NEMANJE NA AUKCIJI U SAN MARINU: Država odmah reagovala, Istorijski muzej se uključio da otkupi SRPSKO BLAGO! (FOTO)

Autor:

Vesti

08.04.2023

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na postojanje ovog izuzetno retkog novčića ukazali su korisnici Tvitera.

NEPROCENJIVI PEČAT ŽUPANA STEFANA NEMANJE NA AUKCIJI U SAN MARINU: Država odmah reagovala, Istorijski muzej se uključio da otkupi SRPSKO BLAGO! (FOTO)

Foto: Shutterstock, Twitter

Istorijski muzej Srbije uključio se u aukciju za otkup pečata velikog župana Stefana Nemanje koji je ponuđen na prodaju u aukcijskoj kući Artemide Aste iz San Marina a aukcija će se održati 6. i 7. maja.

Važno je napomenuti i to da je trenutna cena novčića 1.100 evra na zvaničnom sajtu aukcijske kuće u San Marinu.

- Ministarstvo kulture daje punu podršku Muzeju i poziva ostale ustanove kulture da ne daju ponude kako ne bi jedni drugima podizali cenu - rečeno je Tanjugu u Ministarstvu kulture.

Na postojanje ovog izuzetno retkog novčića ukazali su korisnici Tvitera.

- Veliko otkriće i prilika koja se ne sme propustiti - pečat velikog župana Stefana Nemanja, rodonačelnika dinastije Nemanjić, ponuđen je na prodaju u aukcijskoj kući Artemide Aste iz San Marina, a aukcija će se održati 6. i 7. maja.

- Radi se o pečatu iz druge polovine 12. veka, iz vremena nakon 1166. godine izrađenom od olova, težine oko 21 gram i prečnika 35 mm. Na aversu je prikazana stojeća figura Svetog Stefana koji u rukama drži kovčežić i kandilo, a pored je natpis na grčkom - napisala je na Tviteru Arijana Stam.

Ona je pozvala državu i resosrno ministarstvo da reaguju kako srpsko nacionalno blago ne bi završilo u tuđim rukama.

- Pečati naših srednjovekovnih vladara veoma retki. Ovo je jedinstvena prilika za našu državu da reaguje i pribavi ovaj neprocenjivi primerak našeg kulturnog i istorijskog nasleđa. Vremena je dovoljno, a za državu cena pečata predstavljaće sitnicu. Srbija i Ministarstvo kulture neka reaguju na vreme i ne dozvole da se ponove situacije kada su na stranim aukcijama važni predmeti našeg kulturnog nasleđa završavali u rukama privatnih kolekcionara - napisala je ona u nizu tvitova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading