PO OVOME ĆEMO PAMTITI BRANKU VESELINOVIĆ! Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova!

Autor:

Zabava

08.02.2023

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarna Branka Veselinović preminula je u 105. godini. Bila je najstarija živa glumica na svetu.

PO OVOME ĆEMO PAMTITI BRANKU VESELINOVIĆ! Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Legendarna Branka Veselinović je bila srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Duže vremena je bila najstarija srpska glumica, a od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti 104-godišnje američke glumice Marše Hant, Branka je i bila najstarija živa glumica na svetu.

U svojoj 84 godine dugoj glumačkoj karijeri glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Branka Veselinović

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, sa tek 19 godina, otišla je na praksu 1938. godine u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali nešto kasnije, on je kao američki državljanin, odlučio da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali. Posle okupacije aprila 1941. godine, okupator je zatvorio pozorište, a glumci su se razišli.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978). Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964.

Republika

Foto: E-Stock

Glumica Branka Veselinović

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

Zahvaljujući njoj i Mlađi dodeljuje se Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ počev od 2012. godine. Dosadašnji dobitnici su: Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.

Aktivna je i danas, iako u 100. godini života Branka obilazi Domove za nezbrinutu decu, Domove za stara lica i invalide gde recituje i izvodi monologe. Piše pesme, slika i izvodi lutkarske predstave lutkama koje sama pravi.

Povodom 100. rođendana Branke Veselinović priređena je svečana proslava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 17. septembra 2018, kojoj su prisustvovali brojni glumci, reditelji i TV ekipe.

Republika

Foto: E-Stock

Branka Veselinović

Branka Veselinović formirala je legat Branke i Mlađe Veselinovića 2018. godine, u svojoj stotoj godini, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu. Zbirku vrednih knjiga sakupljala je decenijama sa svojim suprugom, glumcem i prevodiocem, Mlađom Veselinovićem (1915–2012). Ovaj umetnički bračni par celog života se posvećeno bavio humanitarnim radom, a u Muzeju srpske književnosti izložen je veliki broj naslova iz njihove lične biblioteke.

Legat je formiran na inicijativu Stevanke Češljarov, Brankine prijateljice, koja je takođe članica i savetnica Udruženja „Adligat”.

Roditelji su poreklom iz Jaše Tomića.

- Svesna sam da sam stara, ali sam jako srećna što sam živa. Mnoge mlađe kolege su preminule i srce me boli zbog toga. Važno mi je da kažem svim starim ljudima da se ne predaju. Ne volim kada vidim da se sklanjaju od svih jer misle da nemaju više ništa da kažu. Ali ja imam još mnogo toga da kažem i podelim sa svetom. Često odlazim u dom penzionera i govorim im poeziju, jer to volim - govorila je Branka u medijim kada je slavila 103. rođendan i tada je otkrila da joj malo šta nedostaje.

- Imala sam bogat i ispunjen život. U suprugu Mlađi sam pronašla ljubav i razumevanje, a u pozorištu i na televiziji sam ostvarila mnoge uloge. Pet meseci sam bila u Americi sa mojim Mlađom, igrali smo Brehta na engleskom. Svakog dana napišem po nekoliko pesma, zadovoljna sam životom. Mladi treba da sačuvaju svoj optimizam i da se ne žale da im je dosadno. Davala sam se nesebično i radila sam mnogo humanitarnih akcija. Doživotni sam ambasador Unicefa i počasni građanin Novog Sada. Kuću u kojoj živim prodala sam prošle godine, a novac sam poklonila za godišnju nagradu glumcima Jugoslovenskog dramskog pozorišta

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading